Experții în imobiliare avertizează: Locuințele se vor scumpi cu până la 15% în următoarea perioadă

Publicat: 11 02. 2021, 12:47
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în perioada următoare, estimează specialiștii în domeniul imobiliar.

Creșterea va fi determinată de majorarea cu aproximativ 20% a prețurilor materialelor de construcții, după cum informează Digi24.

Veștile îi îngrijorează pe cumpărători, în contextul în care prețurile imobilelor au crescut și în cursul anului 2020.

Timpul petrecut acasă odată cu restricțiile impuse în timpul pandemiei i-a determinat pe mulți români să ia decizia de a achiziționa o casă.

Printre aceștia se numără și o femeie care povestește că a găsit imobilul pe care și l-ar fi dorit după îndelungi căutări și zeci de vizionări. Cu toate acestea, ea spune că a renunțat să își mai cumpere o locuință din cauza prețurilor prea mari.

„Am căutat extrem de mult în funcție de preț, de locație. Prețurile în ultimul timp au crescut destul de mult. Bugetul a fost de 90.000 de euro, m-am uitat și în București, dar ajungeau la 200.000 de euro cu ce îmi doream eu și nu am avut această sumă”, spune ea.

Materialele de construcție, creșteri mari de preț

Prețurile materialelor de construcție au crescut semnificativ, atrag atenția constructorii, iar aceste scumpiri se vor reflecta și în prețul caselor.

Reprezentantul unei companii din domeniu susține că dacă anul trecut 20 de litri de vopsea costau 280 de lei, anul acesta, aceeași cantitate costă 310 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 11%.

„S-au întâmplat în ultimele 2 – 3 săptămâni creșteri substanțiale ale prețurilor la materiale. La ciment a fost o creștere de 15%, la cărămidă de 20 – 25%. La fier, o creștere de aproximativ 30%, la vopsea cam 10% față de anul 2020. Asta se va simți și în prețul imobilelor”, spune acesta.

Creșterea prețurilor se va produce în lunile următoare

Dezvoltatorii susțin că majorarea prețurilor la case și apartamente se va observa în următoarele luni.

„Costurile de construcție cresc, trebuie să reorganizăm și să calculăm cum vom integra creșterea materialelor în costul de vânzare al apartamentului. Luna trecută, ianuarie, a fost mai bună decât ianuarie anul trecut, vorbim de o creștere undeva la 20% privind cererea apartamentelor noi”, spune Gabriel Focșăneanu, dezvoltator imobiliar.

Într-un complex de apartamente dintr-o zonă apropiată Capitalei, prețul unei locuințe cu două camere a ajuns la aproximativ 70.000 de euro. Scumpiri au apărut și în alte orașe. Spre exemplu, în Timișoara, prețul unui apartament nou a sărit de 1.200 euro/mp.

În continuare, cele mai scumpe apartamente din țară rămân cele de la Cluj-Napoca, unde un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro. Capitala se află pe locul al doilea, cu o medie de 1.470 de euro pe metru pătrat.