Extragerea gazelor de la Marea Neagră, un proiect rămas în aer. Austriecii de la OMV fac un anunț neașteptat

Publicat: 06 02. 2020, 13:53

Directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, a declarat joi că proiectul offshore Neptun din România va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunțul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participației sale de 50% la acest proiect.

ExxonMobil și OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participații egale în proiect, iar decizia finală de investiții pentru extracția resurselor nu a fost încă luată.

Guvernul României a publicat luni un proiect de Ordonanță de urgență prin care le taie aripile rușilor de la Lukoil, interesați să preia de la ExxonMobile operațiunile de exploatare a gazelor de la Marea Neagră. Negocierile dintre americani și ruși, dezvăluite pe surse la începutul anului și confirmate oficial ulterior, au stârnit controverse aprinse.

Ministerul Economiei a publicat pe site-ul propriu un proiect de Ordonanță de Urgență prin care prevede explicit că, în cazul unui acord petrolier în vigoare, „Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”. Noul act normativ va da Guvernului României puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.

Rainer Seele a subliniat însă că vânzarea participației deținute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar și deocamdată nu au apărut noi parteneri.

„Nici măcar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, dacă sunt interesați să preia această participație”, a spus Seele.

Șeful OMV a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent „oarecum atenuate” și că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiții va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

Până acum, în proiectul Neptun au fost investiți 1,5 miliarde dolari, din care jumătate de OMV, potrivit Agerpres. Zilele trecute, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât niciun transfer sau vânzare de participații la acordurile petroliere să nu mai poată fi posibil fără aprobarea Guvernului.

„Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”, arată textul ordonanței.