ExxonMobil și OMV Petrom au început noi lucrări de foraj pentru explorare în Marea Neagră

Publicat: 27 10. 2014, 10:47

Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de țărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun.

La începutul lunii octombrie, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obținute de sondă sunt în curs de evaluare.

„Explorarea pentru țiței și gaze în zone unde nu au mai fost desfășurate astfel de activități este complexă și foarte detaliată, de multe ori fiind nevoie de ani pentru a fi finalizată. O înțelegere aprofundată a structurii geologice este esențială înainte de a efectua investițiile semnificative necesare pentru dezvoltarea unei astfel de descoperiri”, a declarat într-un comunicat John Knapp, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania.

Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare și Producție, a afirmat că activitatea din zona de mare adâncime a Mării Negre este una de pionierat.

„Zona Mării Negre are un rol central în strategia noastră și alocam resurse tehnice și financiare semnificative pentru proiectele offshore. Suntem încurajați de rezultatele bune obținute până acum, în ape de mică și mare adâncime. Cu toate acestea, mare parte a activității din zona de mare adâncime a Mării Negre este o activitate de pionierat, în zone neexplorate până acum, care implică investiții cu un grad ridicat de risc, necesitând astfel un mediu investițional stabil”, a afirmat el.

ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun, operat de compania americană.

Cele două companii au anunțat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Reprezentanții OMV Petrom au spus de mai multe ori că extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului.