Fabrica lui Schindler, scoasă la vânzare. Primar: Arată ca Dresda după bombardament, dar are un potențial real

Publicat: 19 02. 2014, 17:29
Actualizat: 21 03. 2019, 10:17

Fabrica din Brnenec a lui Oskar Schindler, industriașul care a reușit să salveze de la moarte circa 1.200 de evrei în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, va fi scoasă la vânzare pentru o sumă simbolică, potrivit autorităților locale, scrie Bloomberg.

Primarul micii așezări din estul Cehiei insistă că, deși este în paragină și „arată ca Dresda după bombardament”, complexul prezintă „un potențial real” și poate fi considerat un loc perfect pentru oricine vrea să investească în industria ușoară.

El sugerează, totodată, că vechea fabrică a lui Schindler ar putea fi transformată într-un muzeu al Holocaustului.

FOTO: Wikimedia Commons

„Este o tragedie pentru oraș și pentru întreaga regiune”, a declarat Blahoslav Kaspar, primarul din Brnenec. „A devenit o mare povară pentru noi. Avem nevoie de un investitor care să o aranjeze și să creeze locuri de muncă pentru localnici”, a mai adăugat el.

Schindler a deținut inițial o fabrică în Cracovia, dar și-a mutat afacerea în anul 1944 în Brnenec în timp ce Armata Roșie înainta spre Polonia.

Inițial, în complexul din Brnenec a funcționat o fabrică de textile deținută de o familie de evrei. Aceasta a fost oferită lui Schindler pentru legătura pe care o avea cu serviciul secret nazist Abwehr. El a reușit să-i salveze pe mulți dintre muncitorii săi evrei de lagărul Auschwitz.

FOTO: Wikipedia

După război, Schindler a fost nevoit să părăsească Cehia, fiind considerat criminal de război din cauza legăturii sale cu Abwehr. El s-a refugiat inițial în Germania și apoi în America de Sud unde a pus bazele mai multor afaceri care nu s-au bucurat însă de prea mult succes.

Povestea lui Oskar Schindler a fost ecranizată în „Lista lui Schindler” (Schindler’s List), film al regizorului american Steven Spielberg.