Fără Trump, May și Macron, elita mondială analizează VIITORUL la Davos

Publicat: 22 01. 2019, 13:15
Actualizat: 25 03. 2019, 23:42

O dată pe an, elita mondială se adună și petrece o săptămână într-o superbă stațiune montană din Elveția: Davos. O invitație la celebrul Forum Economic Mondial echivalează cu o recunoaștere a succesului, scrie Bloomberg. Pentru lumea liderilor mondiali și a factorilor de decizie, este un loc unde poți vedea și – mai ales – poți fi văzut. Unde altundeva i-ați putea întâlni laolaltă pe Theresa May, Donald Trump, Matt Damon, Christine Lagarde sau Will.i.am? Doar că – în acest an – May și Trump vor lipsi.

Participanții își propun să caute soluții pentru marile probleme ale lumii. În 2011, jurnalistul Andrew Ross Sorkin dezvăluia că te costă minim 71.000 de dolari ca să poți veni la Forumul de la Davos, fără să iei în calcul transportul și cazarea. În acest an, organizatorii au încercat să „dez-elitizeze” un pic manifestarea, invitând să vorbească și câțiva tineri lideri, un refugiat care militează pentru pace sau un activist de mediu care propune proiectul unui oraș fără gunoaie.

Marii absenți ai Forumului de la Davos sunt anul acesta președintele american Donald Trump, premierul britanic Theresa May și președintele Franței Emmanuel Macron. Trump a anulat deplasarea delegației SUA, „din respect pentru cei 800.000 de angajați care nu-și primesc salariile din cauza blocajului guvernamental” generat de bugetul care nu a fost aprobat de Congres. Theresa May este blocată de negocierile pentru un nou acord Brexit, iar Macron – de protestelor Vestelor Galbene cărora le-a promis reforme sociale și economice profunde.

„No Trump. No May. No Macron. No Problem!” comentează Rob Cox pentru Reuters, care consideră că este momentul ca atenția elitei mondiale să se aplece și asupra altor probleme, cum ar fi combaterea sărăciei în Africa sau a violenței împotriva femeilor.

Oricum, nu vor lipsi Angela Merkel, premierul japonez Shinzo Abe, cel Italian Giuseppe Conte sau noul președinte al Braziliei Jair Bolsonaro. 

PricewaterhouseCoopers a făcut un sondaj printre cei mai importanți CEO ai marilor companii, pentru a afla care sunt cele mai amenințătoare pericole ale anului 2019:

1. Supra-reglementarea

2. Instabilitatea politică

3. Lipsa deprinderilor fundamentale

4. Războaiele comerciale

5. Atacurile cibernetice

6. Instabilitatea geopolitică

7. Protecționismul

8. Populismul

9. Viteza transformărilor tehnologice

10. Volatilitatea ratei de schimb.

Poate părea ciudată apariția în top a temei deprinderilor fundamentale, dar o privire mai atentă asupra previziunilor pentru 2022 despre ce va avea nevoie un om pentru a-și găsi un loc de muncă competitiv schimbă perspectiva. Astfel, printre deprinderile a căror importanță este în declin se numără memoria, scrisul, cititul, matematica, folosirea tehnologiei moderne sau dexteritatea manuală. În schimb, vor dobândi mai multă valoare gândirea analitică și capacitatea de inovare, creativitatea, originalitatea și inițiativa, inteligența emoțională sau capacitatea de analiză.