FINANCIAR. Ce se întâmplă cu ratele la bănci? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul

Publicat: 24 03. 2020, 09:43
Actualizat: 24 03. 2020, 09:44
Florin Cîtu, despre criza provocată de coronavirus în sistemul financiar / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunțat în cursul zilei de luni (n. r. 23 martie 2020) că e în discuții cu Banca Națională a României, dar și cu sistemul bancar, pentru a găsi o soluție pentru clienții băncilor, care să fie prezentată în 2 zile, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Este o veste foarte bună pentru români. Suntem foarte aproape de o soluţie pentru clienţii băncilor, soluţie pe care o discutăm cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar, pe care o vom prezenta, cred eu, în maximum 48 de ore”, a declarat Florin Cîțu în cursul zilei de luni.

Soluția găsită de Ungaria

În Ungaria au fost suspendate plățile ratelor la credite până în 2021

„Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi”, a anunţat recent premierul maghiar Viktor Orban.

Partidul Social Democrat a depus săptămâna trecută un proiect de lege pentru suspendarea tuturor ratelor la credite contractate înainte de 19 martie 2020, măsură care să fie valabilă până la finalul anului 2020 atât și pentru firme, cât și pentru persoane fizice.

Câteva bănci, printre care Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Românească, Raiffeisen sau BRD, au anunțat deja măsuri de ajutorare a clienților, propunând suspendarea ratelor bancare între una și 3 luni.

Ce se întâmplă cu creditele pentru firme din România

De asemenea, ministrul Finanțelor a făcut și cteva precizări care vizează facilitățile acordate firmelor pentru a depăși criza provocată de pandemie.

„Nu este nevoie de niciun fel de certificat de stare de urgenţă pentru IMM-urile care vor să acceseze acea linie de credit pentru investiţii sau capital de lucru care sunt garantate în funcţie de sumă până la 90% din credit, cu dobânda subvenţionată sută la sută pe perioada stării de urgenţă. Pentru acestea, aşa cum scrie în Ordonanţa 29 din 2020 nu este nevoie de certificat de stare de urgenţă. Am vrut să clarific acest lucru pentru că am văzut foarte multe informaţii în spaţiul public neadevărate”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.