FINANȚARE. Florin Jianu, CNIPMMR: Doar 0,04% din totalul IMM-urilor din România au acces la PNRR. Este vorba de opt programe și 1,3 miliarde euro

FINANȚARE. Florin Jianu, CNIPMMR: Doar 0,04% din totalul IMM-urilor din România au acces la PNRR. Este vorba de opt programe și 1,3 miliarde euro
Publicat: 08/06/2021, 15:46
Actualizat: 08/06/2021, 16:45

Măsurile de sprijin introduse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru întreprinderile mici şi mijlocii acoperă 0,04% din totalul IMM-urilor din România, susține preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Concret, este vorba de opt programe în valoare de 1,3 miliarde euro, adică o susţinere pentru 3.246 de firme.

Cea mai mare sumă obținută în cadrul unui program este de  300 milioane euro, existând două astfel de cazuri, la care se mai adaugă alte două programe în sumă de 200 milioane euro, trei programe în valoare de câte 100 de milioane euro şi un altul în sumă de 35 de milioane euro.

Florin Jianu mai susține că 22% din valoarea totală a măsurilor de sprijin acordate mediului de afaceri nici măcar nu ajung la IMM-uri, reprezentând comisioane pentru diferite entităţi.

Din analiza cheltuielilor finanţate din PNRR rezultă faptul că 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri, respectiv 286 de milioane de euro, vor reprezenta costuri de administrare şi cheltuieli pentru comisioane ale unor entităţi terţe” – Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Jianu spune că la pagina 676 din PNRR este menţionat că vor „merge” costuri şi comisioane de management în valoare de 0,5% anual pentru implementarea unuia dintre fonduri, respectiv costuri şi comisioane de management la un plafon indicativ de 20%. Deci, din 1,3 miliarde de euro, 286 de milioane de euro vor constitui pe comisioane de administrare, comisioane bancare, asistenţă tehnică, comisioane de management.

Deci, practic, o cincime din banii alocaţi nici măcar nu vor ajunge la IMM-uri. Din calculele noastre, aceşti 286 de milioane de euro ar fi putut să însemne susţinerea pentru cel puţin 6.000 de start-up-uri, printr-un program destinat start-up-urilor. De altfel, start-up-urile sprijinite prin PNRR se ridică la numărul miraculos de 69″ – Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.

Liderul organizaţiei patronale a apreciat că măsurile din PNRR destinate mediului de afaceri nu vor ajuta la o reformă majoră în domeniu. El a mai arătat că în timp ce în Germania va începe în câteva săptămâni implementarea PNRR, România va mai avea ceva de așteptat.

„Germania a anunţat zilele trecute că în 2-3 săptămâni va începe implementarea PNRR. La noi se spune că mai aşteptăm luni de zile, după aceea vom aştepta un ok din partea Comisiei Europene”, a susţinut Jianu.

Banii din PNRR

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, iar aceste sume trebuie accesate până cel târziu la 31 decembrie 2023. Termenul de finalizare a proiectelor este până la 31 decembrie 2026; în caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar urmă să ajungă în luna octombrie.

Accesul la aceste fonduri este condiționat, însă, de un set de reforme la care Guvernul s-a angajat în fața Comisiei Europene. Este vorba de reforma pensiilor, a companiilor de stat, reforma administrației publice, dar și de reforme sectoriale în alte domenii.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea! Ce a putut să o întrebe pe Gabriela...
Varianta Delta a coronavirusului explodează în Europa. A doua doză de vaccin este crucială
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...