Fitch: Căderea Guvernului a sporit incertitudinile; politicile populiste ar pune presiune pe rating

Publicat: 30 04. 2012, 19:26
Actualizat: 08 06. 2012, 18:23

Căderea unui al doilea guvern în România în mai puțin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar creșterea substanțailă a politicilor populist, înainte sau după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de țară, potrivit Fitch Ratings.

România dispune de rating „BBB-” cu perspectivă stabilă din partea Fitch Ratings.

Fitch va continua să munitorizeze evoluțiile politice din România, inclusiv alegerile locale de la începutul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale și economice până la alegerile parlamentare și după, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, care menționează că USL conduce în sondajele de opinie și cel mai probabil va forma Guvernul și va conduce țara până la alegerile din toamnă.

„Ratingul României include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamnă. Totuși, creșterea substanțială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”, potrivit Fitch.

Agenția notează că România a făcut progrese în programul de consolidare fiscală în ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB în 2011, este apropiat de ținta oficială. Creșterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflația a coborât la un minim istoric.

Planul de consolidare fiscală este prevăzut în programul prevenitv de 5,3 miliarde de euro cu FMI și UE, iar USL, care a criticat măsurile de austeritate din ultimii ani, s-a angajat să colaboreze cu instituțiile internaționale.

În aceste condiții, alegerile din noiembrie și politicile guvernului rezultat în urma scrutinului vor rămâne un factor important în evaluarea ratingului României, potrivit agenției.

Fitch a îmbunătățit ratingul României, de la „BB+” la „BBB-” în iulie anul trecut, iar perspectiva este stabilă. Măsura a reflectat redresarea economică susținută de exporturi și deficitele mai mici, de cont curent și bugetar, după consolidarea fiscală aplicată în intervalul 2008-2011.

România rămâne expusă riscurilor generate de criza din zona euro, atât pe cale comercială cât și din cauza rolului băncilor mamă din zona euro în sectorul financiar local.