Florin Cîțu: CFR Călători pierdere 320 milioane lei în 12 luni subvenții studenți

Publicat: 03 07. 2018, 11:44
Actualizat: 25 03. 2019, 20:52

„Dacă în doar 12 luni, CFR Călători a trecut de la 48 milioane lei profit la 367 milioane lei pierdere pentru că a acordat gratuitate pentru studenți, imaginați-va ce impact au în economie restul subvențiilor care, după calculele mele, sunt în jur de 3 miliarde euro”, scrie senatorul PNL Florin Cîțu pe Facebook.

El susține că măsurile pe care Liviu Dragnea și ,,gașca lui de incompetenți” din PSD le iau vor afecta economia României. Senatorul a explicat că aceste costuri apar atât în pierderile companiilor și în lipsa investițiilor directe, dar și în prețurile din economie (inflație și dobânzi).

,,Dragnea #penalul și gașcă lui de incompetenți știu foarte bine că împing România într-o prăpastie din punct de vedere economic și o izolează politic,” mai scrie Cîțu. „Dar nu-i interesează. Nu ei decontează costul acestui dezastru. NOI PLĂTIM. De aceea, revin și spun, trebuie să plătească personal. Toți.” 

Senatorul PNL s-a opus proiectului de lege prin care studenții pot călători gratuit cu trenul, însă amendamentul propus de el, prin care subvenția să fie acordată doar pentru ruta orașul cu universitate – orașul natal, a fost respins. Până la urmă, toate partidele au votat proiectul.

„În primele zile de mandat, în 2017, m-am opus subvenției de la stat care permitea studenților să călătorească gratuit cu trenul. Am introdus un amendament care a fost aprobat în Comisia de buget-finanțe și care le permitea studenților să circule gratuit doar pe rută reședința-universitate. A început un scandal imens. Am fost acuzat din toate părțile, inclusiv din partid. Amendamentul a fost respins și legea votată de toate partidele. A trecut un an și jumătate de atunci și este momentul să tragem linie și să vedem impactul măsurii. CFR Călători este doar un exemplu. Dar este un exemplu care surprinde perfect efectul subventiilor în economie”, a adăugat Cîțu.

Legea nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului, publicată în Monitorul Oficial și intrată în vigoare la sfârșitul lunii aprilie, prevede că „studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern”, în baza legitimației de transport emisă de instituția de învătățământ și a adeverinței care atestă calitatea de student.