Florin Cîțu: Echipa guvernamentală a reușit performanța să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă

Publicat: 16/10/2021, 12:29
Actualizat: 17/10/2021, 18:55

Premierul demis, Florin Cîțu, a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, pe teme economice, după ce agențiile Moody’s și Standard&Poor’s au reconfirmat ratingul României, iar Moody’s a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

„Astăzi avem două vești foarte bune pentru România în acest context de criză economică globală”, a spus Florin Cîțu, cu referire la deciziile agențiilor de rating.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, vineri, că agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Și agenția de rating Standard&Poor’s a decis, tot vineri, să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă. Potrivit agenției de rating, citată de MFP, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare și Reziliență recent aprobat, precum și de perspectivele unei creșteri economice puternice. Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției de îmbunătățire a poziției fiscale a României în următorii ani.

Ce stă la baza evaluării

„În acest context dificil, în acest context în care avem o criză economică la nivel global, România, echipa guvernamentală a reușit această peformanță, să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă. La baza deciziei agenției de rating Moody’s stau două lucruri: perspectivele solide de creștere economică bazate pe sectorul privat dinamic – știu că este pentru prima oară când auzim așa ceva de la o agenție de rating despre România, și bineînțeles utilizarea fondurilor din Next Generation EU”, a spus Florin Cîțu.

În ceea ce privește agenția de rating Standard&Poor’s, premierul demis a spus că aceasta își bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în Planul de Redresare și Reziliență. „Faptul că am inclus reforme în PNRR am spus de atunci că reprezintă o garanție că aceste reforme vor fi făcute și este apreciat de agențiile de rating”, a spus premierul demis.

Florin Cîțu a spus că ambele agenții apreciază și își bazează evaluările pe faptul că strategia de consolidare, adică de reducere graduală a deficitului bugetar este una credibilă, bazată pe măsurile luate până în prezent și este susținută în următorii trei ani de zile.

Evaluările „ne mai obligă să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor”

Premierul demis a mulțumit atât echipei guvernamentale care l-a susținut pentru implementarea măsurilor de răspuns la criză, cât și mediului privat, „care a răspuns la aceste măsuri și le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care și-a arătat potențialul și resursele de inovație în vremuri extrem de dificile”.

„Am spus mereu că antreprenorul român este un erou, iar aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul a răspuns și a reușit să facă față mai bine decât estimau cam toți analiștii”, a apreciat șeful Cabinetului demis.

Florin Cîțu apreciază rezultatele în cea mai dificiă perioadă din ultima sută de ani. „Aceste dou agenții văd parcursul bun pe care a intrat economia României în această perioadă, dar mai ales, foarte, important, văd perspective stabile. Suntem înconjurați de atâtea știri și deziformări și știri alarmiste, analizele acestor agenții de rating independente arată clar că aceste măsuri pe care le-am luat ce ceea ce arătăm că vrem să facem sunt bune și duc la stabilizarea economiei. Această creștere de la perspectivă negativă la stabilă este o confirmare că lucrurile merg într-o direcție bună. Și bineînțeles că acest lucru ne obligă să continuăm în această direcție. Și ne mai obligă la ceva: să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor, a demagogilor care în ultimii 30 de ani de zile doar au mimat reforme și nu au avut curajul să facă aceste reforme”, a declarat Florin Cîțu.

El a admis că în prezent criza din sănătate nu e depășită.

Printre efectele evaluărilor, premierul demis a menționat și dobânzi mai mici, deci împrumuturi mai ieftine.

„Eu și echipa guvernamentală ne-am făcut treaba bine și am livrat ce am promis românilor și continuăm la fel, cu profesionalism și responsabilitate. Eu am intrat în politică pentru români, iar rezultatele se văd și astăzi se confirmă acest lucru”, a spus Florin Cîțu

„Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, vineri, citat în comunicatul MFP.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...