ECONOMIE. Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă

Redactor:
Dragos Tanase
ECONOMIE. Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă
Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă

Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ făcut vineri noapte.

„Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează şi consolirează poziţia bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se arată în document, citat de Mediafax.

Decizia este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României.

”Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se mai arată în raportul S&P.

Guvernul analizează decizia de majorare a punctului de pensie cu 40% din luna septembrie. Cei 5 milioane de pensionari ar urma să aibă pensii mai mari, în ciuda faptului că economia şi, implicit bugetul de stat, au fost puternic lovite de criză.

De asemenea, analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9% în 2020.

Ratingul României ar putea scădea în următoarele situaţii:

  • Dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum şi în absenţa consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică şi externă;
  • Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potenţial negative asupra balanţelor publice şi private.

Anul trecut, Agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva României la negativă, invocând cheltuielile fostei guvernări

Agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, în decembrie 2019, menținând actualele ratinguri – BBB-/A-3.

Agenția, care avertiza că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invoca cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască țintele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Creșterile de salarii și pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanțial, nota atunci agenția, dacă dezechilibrele fiscale și cele externe continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât estimările din prezent, absența consolidării fiscale ducând la creșterea datoriei publice și a celei externe.

Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni negative asupra bilanțurilor din sectorul public și privat, mai arăta S&P.

RATING. Agenția Moody’s deja a îngropat România! Apocalipsa 2020 – deficit guvernamental, datorii cât jumătate din PIB!

Agenția Moody’s prevede că, anul acesta, deficitul guvernamental al României va ajunge la 7,7% din PIB. Și asta nu e tot: nivelul datoriei va atinge aproape jumătate din Produsul Intern Brut al țării! Așadar, un 2020 apocaliptic pentru țara noastră, zic specialiștii Moody’s.

Concret, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să crească la 43,7% până la finalul anului în curs. În 2019, datoria reprezenta „doar” 35,2% din PIB.

Previziunea sumbră se datorează deteriorării echilibrului fiscal şi al declinului cu 5% al economiei, informează Moody’s într-un comunicat.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am slăbit 17 kg cu 2 diete...
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta...
ULTIMĂ ORĂ: Românii scapă de mască! Data anunțată de președintele Iohannis. E oficial!
Bilanţul a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi în Fâşia Gaza. Israelul...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Fără mască de protecție și distanțare socială pentru persoanele vaccinate cu ambele doze în SUA
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
Când vom scăpa de mască. Anunțul așteptat cu nerăbdare de români. Premierul Cîțu a spus...
Google, amendă colosală din cauza Enel. Câte milioane de euro trebuie să plătească acum
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
ADIO, MASCĂ! Anunțul ȘOC de ultimă oră în România
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide