ECONOMIE. Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă

Redactor:
Dragos Tanase
ECONOMIE. Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă
Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut acelaşi rating pentru România, iar perspectiva rămâne negativă

Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ făcut vineri noapte.

„Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează şi consolirează poziţia bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se arată în document, citat de Mediafax.

Decizia este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României.

”Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se mai arată în raportul S&P.

Guvernul analizează decizia de majorare a punctului de pensie cu 40% din luna septembrie. Cei 5 milioane de pensionari ar urma să aibă pensii mai mari, în ciuda faptului că economia şi, implicit bugetul de stat, au fost puternic lovite de criză.

De asemenea, analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9% în 2020.

Ratingul României ar putea scădea în următoarele situaţii:

  • Dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum şi în absenţa consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică şi externă;
  • Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potenţial negative asupra balanţelor publice şi private.

Anul trecut, Agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva României la negativă, invocând cheltuielile fostei guvernări

Agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, în decembrie 2019, menținând actualele ratinguri – BBB-/A-3.

Agenția, care avertiza că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invoca cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască țintele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Creșterile de salarii și pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanțial, nota atunci agenția, dacă dezechilibrele fiscale și cele externe continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât estimările din prezent, absența consolidării fiscale ducând la creșterea datoriei publice și a celei externe.

Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni negative asupra bilanțurilor din sectorul public și privat, mai arăta S&P.

RATING. Agenția Moody’s deja a îngropat România! Apocalipsa 2020 – deficit guvernamental, datorii cât jumătate din PIB!

Agenția Moody’s prevede că, anul acesta, deficitul guvernamental al României va ajunge la 7,7% din PIB. Și asta nu e tot: nivelul datoriei va atinge aproape jumătate din Produsul Intern Brut al țării! Așadar, un 2020 apocaliptic pentru țara noastră, zic specialiștii Moody’s.

Concret, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să crească la 43,7% până la finalul anului în curs. În 2019, datoria reprezenta „doar” 35,2% din PIB.

Previziunea sumbră se datorează deteriorării echilibrului fiscal şi al declinului cu 5% al economiei, informează Moody’s într-un comunicat.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Floricica Dansatoarea din SUA. O oponentă a lui Trump a devenit virală după ce a...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ULTIMA ORĂ: Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă, chiar MÂINE. Familiile victimelor nu mai...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide