Florin Cîțu: Investițiile străine directe au scăzut peste tot în lume, dar am suplinit noi prin creșterea investițiilor publice

Publicat: 14 11. 2020, 17:03
Florin Cîțu: Investițiile străine directe au scăzut peste tot în lume, dar am suplinit noi prin creșterea investițiilor publice. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că investițiile străine directe au scăzut în această perioadă în toate țările din lume.

Cu toate acestea, oficialul susține că România a suplinit această scădere prin creșterea investițiilor publice.

„Suntem într-o perioadă de criză economică globală. Investiţiile străine directe au scăzut în toate ţările lumii, deci dinamica, dar dacă vă uitaţi şi la structură veţi vedea un lucru foarte interesant. Investiţiile străine de anul acesta sunt cu adevărat investiţii străine directe. Ceea ce lipseşte este profitul reinvestit, ceea ce face diferenţa faţă de anul trecut. Deci lucrurile nu stau chiar aşa de rău, dar pentru că am ştiut că va fi această dinamică, am suplinit noi prin creşterea investiţiilor publice la un nivel record.

Mai mult decât atât, s-a investit cât în tot anul 2018 sau 2017, 35,4 miliarde de lei după zece luni de zile. Era normal. Sunt unii indicatori care sunt afectaţi de criza economică globală, iar fluxul acesta de capital din ţările dezvoltate către ţările în curs de dezvoltare este unul dintre aceşti indicatori afectați negativ. Repet, acest lucru s-a întâmplat în toate ţările din lume şi dacă citiţi şi explicaţia Băncii Naţionale, veţi vedea că spun şi ei acolo. Explicaţia este criza economică globală, dar acest lucru a fost suplinit de absorbţia mai mare cred că în opt luni de zile faţă de întregul an 2019 de fonduri europene. Deci am avut grijă să suplinim ceea ce nu s-a mai primit din străinătate”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu: Au fost atrase fonduri europene într-un ritm istoric anul acesta

Potrivit Agerpres, Florin Cîțu a adăugat că trebuie ținut cont de faptul că în comparație cu anul trecut, anul acesta au fost atrase fonduri europene într-un ritm istoric, pentru a compensa scăderea investițiilor străine directe.

Ministrul a mai spus că nu se așteaptă la o scădere a investițiilor străine directe în continuare. Potrivit acestuia, acestea ar putea crește în perioada următoare, mai ales ca urmare a faptului că România și-a păstrat ratingul de țară și a obținut și statutul de piață emergentă.

Investițiile străine directe au scăzut în primele nouă luni ale anului cu 56,6% față de perioada similară a anului 2019, la 1,94 miliarde de euro, potrivit informațiilor publicate vineri de Banca Națională.