Frații Micula ratează încă o executare silită

Frații Micula ratează încă o executare silită
Publicat: 26/01/2016, 19:31

„În urma sentinței pronunțate în data de 25 ianuarie 2016, contestația executorie depusă de ROMATSA la Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles împotriva executării silite instituite de frații Micula a fost admisă. Instanțele belgiene au dat câștig de cauză ROMATSA la contestația depusă de regie împotriva executării silite a banilor datorați acesteia, de către EUROCONTROL, în urma procesului fraților Micula cu statul român”, se arată într-un comunicat al ROMATSA – Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

Hotărârea este executorie și stipulează ridicarea sechestrului în cel mai scurt timp (cinci zile), precum și sumele care vor fi plătite ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român și ROMATSA.

În septembrie, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existența unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, în urma prestării de servicii de trafic aerian, cauzată de procesul dintre frații Micula și statul român.

ROMATSA a ajuns în imposibilitatea de a încasa banii de la EUROCONTROL pentru serviciile de navigație aeriană furnizate, după ce frații Viorel și Ioan Micula au obținut într-o instanță din Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro, echivalând cu circa jumătate din încasările regiei pe un an.

Frații Ioan și Viorel Micula, proprietarii European Food, au câștigat în 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român, în urma sistării programului de facilități fiscale. Cei doi oameni de afaceri, care au și cetățenie suedeză, au susținut că statul român nu și-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia și România, semnat în 2002.