Furtuna de pe piețele financiare nu a trecut încă. O nouă scădere istorică la bursele din SUA și Asia. „Nu este sfârșitul lumii, dar este incomod”

Publicat: 09 02. 2018, 10:42

Valorile de referință ale pieței japoneze de capital au scăzut vineri cu peste 3%, bursa din Hong Kong-ul a scăzut cu aproape 4%, iar în China pierderile au depășit 5%. Concomitent, China a cotat yuanul în scădere până la niveluri care n-au mai fost întâlnite din 2015.

Indicele NIKKEY al Bursei de la Tokyo a scăzut cu peste 500 de puncte, ajungând la cotații în jurul valorii de 23.000 de puncte, MSCI Asia Pacific a scăzut cu 2,1%, indicele Topix a scăzut cu 2,2%, apoi indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,5% și indicele S&P / ASX 200 din Australia a scăzut cu 0,9%. 

Pentru a doua oară săptămâna această, indicele industrial Dow Jones a scăzut cu peste 1.000 de puncte în cadrul unei corecții a pieței de capital, iar bursa de la New York a închis pe scădere cu 4,5% joi, înregistrând o scădere totală de 10% față de maximul istoric atins în urmă cu două săptămâni, potrivit CNN.  

Frica i-a cuprins pe investitori cu privire la piața de obligațiuni, inflație și dobânzi de referință, ceea ce a dus indicii bursieri Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq pe minus pentru anul 2018.

Indicele Dow Jones a încheiat pe o scădere de 1.033 de puncte, a doua cea mai mare scădere din istorie, eclipsată doar de cea de luni, de 1.175 de puncte.

Scăderea de 4,15% nu este nici pe departe ca scăderile din 2008, însă după un an de creștere constantă, piețele bursiere prezintă o perioadă de corecție. Cu toate acestea, Dow Jones trece prin cea mai mare scădere săptămânală de după criză.

„Nu este sfârșitul lumii, dar este incomod”, a spus Rich Guerrini, CEO al PNC Investments.

Scăderi și la Bursa de la București

Indicele BET al Bursei de Valori București înregistra la ora 10 un minus de 1,43%, în ton cu scăderile înregistrate de bursa americană și cele asiatatice.

Și restul indicilor BVB consemnau minusuri de 1,14 – 1,90%.