Georgescu: Guvernul va negocia cu OMV pentru a stabili de când suprataxează profiturile excepționale

Publicat: 08 06. 2012, 17:10
Actualizat: 08 06. 2012, 17:10

Guvernul este hotărât să taxeze partea excepțională a profiturilor obținute de companiile de energie și gaze în urma liberalizării tarifelor, iar autoritățile trebuie să negocieze cu OMV pentru a stabili cel mai bun moment de introducere a acestor taxe, a declarat Florin Georgescu pentu Bloomberg

„Autoritățile române trebuie să negocieze cu OMV pentru a stabili când ar fi cel mai bun moment pentru implementarea acestei legi: la începutul lui 2013 sau în a doua jumătate a anului viitor”, a afirmat ministrul Finanțelor într-un interviu acordat Bloomberg.

Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru Ziarul Financiar că investițiile OMV Petrom vor depinde de „stabilitatea fiscală și reglementări”. El a avertizat că orice schimbare în acest sens va afecta investițiile Petrom.

Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri că va efectua, la 18 iunie, o vizită oficială în Austria, ocazie cu care va discuta cu reprezentanți ai companiilor austriece din domeniul gazelor și petrolului cu investiții în România, inclusiv despre calendarul liberalizării prețului la gazele naturale.

Guvernul s-a angajat față de FMI să elimine treptat prețul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali până la sfârșitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada până la finele lui 2015 dacă vor exista diferențe prea mari între prețul mediu european și cel de import.

Prețurile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali vor fi majorate începând din luna decembrie a acestui an și vor ajunge la nivelul mediu al prețurilor internaționale la gaze până la finele anului 2014 într-o manieră în general liniară.

Pentru consumatorii casnici, prețurile reglementate la gaze vor fi majorate începând cu luna iulie a anului viitor și vor continua să crească la nivelul prețului internațional până în decembrie 2018.

Guvernul a transmis FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale un proiect de foaie de parcurs privind eliminarea treptată a tarifelor reglementate la gaze. Foaia de parcus va fi aprobată printr-un memorandum guvernamental, urmând ca ulterior să fie făcută publică, iar „parametrii cheie” din acest document vor fi incluși în Legea gazelor.

Tarifele plătite de populație sunt reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecție socială, dar Comisia Europeană și FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piața, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Guvernul a anunțat, în luna mai, că pregătește un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepționale obținute de companii în urma liberalizării tarifelor la gaze naturale, care ar urma să fie aprobat până la finele anului și aplicat din 2013.

Sumele colectate din impozitarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere vor fi direcționate către un fond special, prin care vor fi ajutați consumatorii vulnerabili din domeniul energiei, potrivit ministrului Economiei, Daniel Chițoiu.