Gerea: Privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru

Publicat: 28 10. 2013, 10:52
Actualizat: 28 10. 2013, 10:52

Privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru sau în iunie 2014 dacă acesta va fi găsit, a declarat, duminică, la Pitești, ministrul Economiei, Andrei Gerea, potrivit căruia găsirea unor investitori serioși cere timp.

„Dacă reușim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reușim să găsim acești bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii. Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfășurarea activității și pentru câștigarea de timp, pentru că o astfel de acțiune precum cea demarată de noi, pentru căutarea de potențiali investitori, cere timp. Avem nevoie de acești bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dornice să finanțeze, este o problemă la nivel național, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuțiile, nu numai în zona bancară, ci și în zona fondurilor de investiții”, a declarat, duminică, la Pitești, ministrul Economiei, Andrei Gerea, transmite corespondentul Mediafax.

Andrei Gerea a mai precizat că în acest moment există trei consorții internaționale care și-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, în timp ce campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua și vor fi reluate discuțiile cu reprezentanții OMV Petrom referitor la posibila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare, iar „privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmică Bradu”.

„Săptămâna aceasta o să avem întâlnirea cu OMV, pentru că acum șase luni ei și-au manifestat intenția de a vinde rafinăria. Sigur, ar fi un plus pentru Oltchim, dar nu este atât de esențial cum este Divizia Petrochimică Bradu. Se poate compensa lipsa rafinăriei, dar pentru Oltchim, pentru cei de la Vâlcea, și asta au înțeles-o de-a lungul timpului, nu poate exista viitor, în forma în care este astăzi combinatul de la Râmnicu Vâlcea, fără ce se află la Pitești. Lucrurile, din punctul de vedere al tuturor, sunt clare, privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmica Bradu”, a mai precizat Gerea.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a mai declarat, sâmbătă, la Giurgiu, că în privatizarea Oltchim își dorește o competiție transparentă și la care să se înscrie cât mai mulți jucători, dar până atunci vrea „dezvoltarea și menținerea activității acestui combinat”.

„Sunt probleme serioase la Ministerul Economiei și, așa cum am spus și la preluarea mandatului, avem câțiva cartofi fierbinți, unul este Oltchim, unde a trebuit să fie luate măsuri urgente în această săptămână. Sunt deja manifestate intențiile a trei societăți, trei conglomerate, ne concentrăm însă pe dezvoltarea și menținerea activității pentru că până la urmă trebuie să fim conștienți de faptul că această operațiune de vânzare, de privatizare, durează și până atunci nu trebuie să ne mai adâncim în pierderi. Oltchim are o pierdere patru milioane de euro”, a declarat Ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, dacă s-ar obține un fond de aproximativ 15 milioane de euro, necesar deschiderii unei secții de tehnologizare, prin care să se înlocuiască acolo niște membrane la anumite instalații, „s-ar putea ajunge la o limită de zero a deficitului, ceea ce ar fi extraordinar de important”.

„Asta ne-ar da timpul de care avem nevoie pentru a ne desfășura în liniște și fără presiune procedura de privatizare în sensul în care noi ni-l dorim și pe care l-am spus la început, adică să avem un investitor strategic puternic”, a mai declarat ministrul Economiei, la Gurgiu, unde s-a aflat pentru a semna un protocol în vederea promovării serviciilor și facilităților oferite de Zona Liberă.