Grecia va cere prelungirea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern

Publicat: 31 07. 2012, 13:09
Actualizat: 21 03. 2019, 06:04

 Liderii coaliției de guvernământ din Grecia vor cere prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, sperând să poată împărți pe mai mulți ani reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde euro cerute de creditorii internaționali, a declarat o sursă guvernamentală, informează Mediafax, citând Wall Street Journal.

Reprezentanți ai creditorilor Greciei au semnalat însă în ultima perioadă că o astfel de cerere nu va fi acceptată.

Premierul Antonis Samaras, liderul socialist, Evangelos Venizelos, și șeful stângii Democratice, Fotis Kouvelis, au discutat mai mult de două ore luni, dar nu au ajuns la un acord final asupra reducerilor de cheltuieli pe care trebuie să le implementeze Atena.

Grecia este deja în întârziere cu atingerea obiectivelor din programul de ajutor financiar, după ce două runde de alegeri parlamentare anticipate au blocat reforma economiei.

„Discuțiile continuă și se vor desfășura și în următoarele zile. Avem problme clare în față, dar avem și o populație care nu mai poate ridica noi poveri”, a declarat Kouvelis după întâlnire.

Sura guvernamentală citată a afirmat că Grecia va încerca să obțină o extindere cu doi ani a perioadei în care trebuie să atingă țintele fiscale din pachetul de bailout, în timp ce va lucra la finalizarea noilor măsuri de austeritate.

Reducerile de cheltuieli și extinderea implementării programului „vor avea loc în paralel”, a spus sursa.

Grecia trebuie să facă economii de 11,5 miliarde de euro în 2013 și 2014 pentru menținerea liniilor de finanțare. Fără un aviz al reprezentanților creditorilor, aflați în misiune de evaluare la Atena, ar putea să nu primească tranșa de 31 de miliarde de euro, care ar trebui eliberată în septembrie.

Reprezentanții FMI, UE și BCE și-au schimbat deja programul inițial: au renunțat să plece la sfârșitul lunii iulie și vor rămâne până când sunt finalizate măsurile de austeritate.

Oficiali din Ministerul de Finanțe de la Atena au declarat, săptămâna trecută, că au ajuns la un acord cu reprezentanții creditorilor asupra parametrilor generali ai reducerilor, care ar putea include noi scăderi ale salariilor din sectorul bugetar și pensiilor, însă detaliile nu au fost încă stabilite. Noul guvern încearcă să convingă creditorii internaționali că este serios în privința accelerării programului de reformă, aflat deja în întârziere.

Economia, în al cincilea an de recesiune, ar urma să înrgistreze o contracție de peste 7% în acest an, peste estimările inițiale de 4,7% ale Comisiei Europene. Perspectivele economice mai dificile ridică semne de întrebare privind capacitatea Greciei de a ating obiectivele de reducere a îndatorării și au amplificat temerile că țara ar putea avea nevoie de un nou pachet de ajutor extern sau de o a doua restructurare a datoriei guvernamentale.