Guvernatorul BNR: Este remarcabilă aprecierea cursului, în condițiile crizei din Cipru

Publicat: 04 05. 2013, 14:08
Actualizat: 04 07. 2013, 16:07

Aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condițiile crizei din Cipru și a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că nu exclude aprecierea monedei în același timp cu creșterea exporturilor, așa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000.

„Noi suntem într-un interval să îl numesc așa de toleranță, ca să nu îl speculați altfel. Cursul este liber, determinat de piață, sigur influențat de intrări de capitaluri. Este remarcabil, și o spun cu toată convingerea, este remarcabil ca în condiții de criză, și nu cu o criză prin Islanda, Irlanda, ci o criză în coasta României, în Cipru, cu o situație tensionată care a durat mai mult de o lună de zile, și, cu într-adevăr, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piață bancară, dacă piața bancară este 40% din PIB, 0,6 înseamnă 0,25% din PIB. Sumă mică, dar ați văzut cum se inflamează lucrurile de la lucruri mici (…) este remarcabil că în condiții de criză, cu o criză în coasta României, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi în termeni pozitivi, fără să fim optimiști”, a spus Isărescu.

El nu exclude ieșirea dintr-un cerc vicios și intrarea într-un cerc virutos, care să presupună apreciere și creșterea exporturilor.

„S-a mai întâmplat în România, de exemplu în 2000 – 2001. Nu văd de ce nu s-ar mai întâmpla și în prezent. Însă nu cu o apreciere masivă a cursului”, a adăugat guvernatorul BNR.

Isărescu arătase anterior că exporturile și producția manufacturieră au performat peste așteptări și au dat semnale de ameliorare a activității economice

„Nu știm dacă surplusul din contul curent este un accident, este temporar, legat de intrarea în producție a automobilelor Ford și exportul Ford, dar în 20 și ceva de ani de când sunt pe acest scaun nu am văzut niciodaă surplus în contul curent și așteptam momentul”, a mai spus șeful BNR.

Leul s-a apreciat cu peste 2% în raport cu euro în ultima lună, iar referința anunțată de BNR a coborât luni la 4,3224 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel de un an și patru luni. De la începutul anului, cotația monedei naționale a câștigat 2,4% în fața euro.