Guvernul a decis: TVA de 9% pentru toate alimentele

Publicat: 07 04. 2015, 13:43
Actualizat: 21 03. 2019, 00:43

Guvernul a decis, marți, reducerea cotei TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, fără diferențieri, a arătat premierul Victor Ponta. Măsura va intra în vigoare la 1 iunie.

În cea mai recentă variantă a noului proiect de Cod Fiscal, document ce urmează să ajungă în Parlament, Guvernul propunea reducerea TVA la 9% pentru „animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, pește, lapte, produse și subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea și accesul la evenimentele sportive”. Executivul a decis aplicarea generalizată a reducerii de TVA pentru a simplifica administrarea fiscală a măsurii, dar și pentru a evita eventualele abuzuri, a explicat Ponta.

Pe de altă parte, cu o zi înainte, premierul le-ar fi spus colegilor din PSD că intenția Guvernului este de a reduce cota standard de TVA la 20% din iunie. „din punct de vedere al administării fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai ușor de administrat decât cote diferențiate. La cota generală, impactul este mai mare, dar nu e o diferență semnificativă”, a spus Ponta luni.

Ce impact va avea măsura

Totodată Guvernul a decis reducerea cotei TVA și la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică.

„Susținem și reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterile din Parlament”, se arată în prezentarea susținută de premier în ședința de Guvern.

Impactul măsurii este de 5 miliarde de lei pe an. „După cum ați văzut acești bani îi avem după primul trimestru (…) E foarte clar că ne permitem această măsură”, a precizat Ponta.

El a adăugat că se așteaptă ca scăderea să se regăsească și în prețul alimentelor.

Câți bani s-au încasat la buget în primele trei luni ale anului

Din datele prezentate de Guvern reiese că în primele trei luni ale acestui an, veniturile colectate la buget au însumat 53,4 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât suma bugetată. Totodată, în primul trimestru, cheltuielile au fost de 48 de miliarde de lei, cu 7,4 miliarde de lei mai puțin decât suma bugetată.

Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

„Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă”, a arătat Ponta.

În prezentarea susținută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populației este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Sursă: Guvern

Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente

Motivele invocate de premier în prezentarea privind necesitatea reducerii cotei TVA la toate alimentele sunt, printre altele, sustenabilitatea și reducerea evaziunii în domeniu.

Redăm mai jos motivele Guvernului:

♦ Măsura este sustenabilă (cost estimat de 5 miliarde de lei pe an, din care 3,3 miliarde de lei au fost deja încasați suplimentar pe primul trimestru).

♦ Măsura este ușor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele și băuturile nealcoolice, precum și serviciile de alimentație publică.

♦ Ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populației – cea mai mare din UE.

♦ Reducerea evaziunii în domeniu (în prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din România), creșterea competiției .

♦ Siguranța alimentară, producție și consum intern.

♦ Locuri de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară și alimentația publică.

Premierul Victor Ponta a precizat că au existat consultări cu Banca Națională a României (BNR), Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Cum definește legea un aliment

Un produs alimentar este „orice substanță sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parțial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni”, potrivit Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.