Guvernul așteaptă 450 mil euro din Petrom, Romgaz și CupruMin și mizează pe 160 mil. euro la Rompetrol

Publicat: 12 11. 2012, 15:18
Actualizat: 28 09. 2018, 14:36

Guvernul aștepta peste 2 miliarde lei (448,2 mil euro) din listarea unor pachete de acțiuni la OMV Petrom (SNP), Romgaz și vânzarea CupruMin, amânate pentru anul viitor, dar mizează încă să încaseze în acest an 704 milioane lei (155,9 mil euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol (RRC)

În lipsa veniturilor luate în calcul să fie încasate în acest an din listarea pe bursă a unui pachet de acțiuni Petrom de 9,84% din capitalul companiei și de 15% din titlurile Romgaz și pe fondul licitațiilor eșuate la CupruMin și Oltchim, sumele totale colectate de stat din privatizare au scăzut de la 4,2 miliarde lei prognozate inițial la 2,9 miliarde lei. Din încasările totale, jumătate (1,5 miliarde lei) reprezintă bani obținuți din dividende, relevă un document guvernamental.

Sursa citată avansează anul 2013 ca termen pentru finalizarea procedurii de vânzare a pachetelor de acțiuni la Petrom și Romgaz și relevă că statul se bazează să încaseze chiar în acest an 704 milioane lei din vânzarea pe bursă a pachetului minoritar de acțiuni deținut la Rompetrol Rafinare.

Anul trecut, Guvernul a încercat să vândă tot pe bursă 9,84% din acțiunile Petrom, dar a amânat tranzacția după ce a primit un preț mai mic decât cel preconizat, președintele Traian Băsescu declarând recent că, după ultimele evoluții privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înțeles că România „nu va mai vinde cei 10% din Petrom”, fiind un noroc faptul că nu s-a reușit vânzarea în 2011.

Oferta pentru vânzarea pachetului de acțiuni la Petrom a eșuat în luna iulie a anului trecut. Raportat la prețul maxim cerut de stat, oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la prețul minim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Listarea la bursă a Romgaz era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului, dar a fost amânată până în martie anul viitor, consultantul recomandând ca rezervele de gaze ale companiei să fie evaluate înainte de lansarea ofertei publice inițiale.

În aprilie 2010, un document guvernamental prezentat de MEDIAFAX indica faptul că Guvernul dorea să vândă pe bursă 12,64% din acțiunile Petrom, pentru care estimase o valoare de 2,43 miliarde lei, și 15% din acțiunile Romgaz, pentru 57,4 milioane lei.

Termene ratate au fost consemnate și în cazul altor listări, precum cele pentru acțiunile Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Transgaz, singura listare reușită fiind la Transelectrica.

CupruMin a fost oferit la vânzare cu un preț de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînțelegerilor cu Roman Copper, câștigătorul licitației. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional.

În cazul companiei Rompetrol Rafinare, aceasta este controlată de grupul Rompetrol, deținut de KazMunaiGaz din Kazahstan, Ministerul Economiei având 44,69% din acțiuni.

Statul român a reintrat în acționariatul Rompetrol Rafinare în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acțiuni 20,6 milioane de obligațiuni nerăscumpărate.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanță privind transformarea în obligațiuni cu o maturitate de șapte ani a restanțelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi și penalități.

Scadența răscumpărării obligațiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligațiuni în valoare de doar 71 milioane dolari și a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.