Guvernul dă OUG pentru completarea Legii 227/2015. Ce se modifică în Codul fiscal, măsuri cerute de premierul Cîțu!

Publicat: 24 02. 2021, 08:24
Guvernul dă OUG pentru completarea Legii 227/2015. Ce se modifică în Codul fiscal, măsuri cerute de premierul Cîțu! / Sursa FOTO: fanatik.ro

În ședința de miercuri, 24 februarie, Guvernul se pregătește să dea o Ordonanță de Urgență extrem de importantă. Proiectul vizează modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii contabilităţii.

Prin aceasta se urmărește introducerea unei măsuri de revizuire a regimului fiscal al cheltuielilor, pentru determinarea impozitului pe profit.

Măsuri privitoare la nededucerea cheltuielilor de către statele membre UE

„Luând în considerare şi modalitatea de implementare a măsurilor privitoare la nededucerea cheltuielilor de către unele state membre, şi în acest context pentru menţinerea competitivităţii fiscale a contribuabililor români, se propune menţinerea nedeductibilităţii la calculul rezultatului fiscal a cheltuielilor înregistrate de contribuabilii plătitori de impozit pe profit care efectuează tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit documentului, se propune și completarea acestor prevederi cu precizări privind tranzacţiile care intră în sfera de aplicare. Măsura se aplică „pentru tranzacţiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi numai în situaţia în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacţii care nu au un scop economic”. „Prin tranzacţie fără scop economic se înţelege orice tranzacţie/activitate care nu este destinată să producă avantaje economice, beneficii, profituri şi care determină, în mod artificial ori conjunctural, o situaţie fiscală mai favorabilă”, completează nota de fundamentare.

Măsuri care completează Legea contabilității

Cât priveşte reglementările contabile avute în vedere, prin proiectul de OUG se propune, printre altele, „completarea prevederilor legii contabilităţii sub aspectul ariei de aplicabilitate a acesteia, prin menţionarea expresă a persoanelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum şi a persoanelor juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România”. De asemenea, se are în vedere „reformularea prevederilor cu privire la entităţile pentru care reglementările contabile sunt emise de către BNR, în condiţiile în care există unele categorii de entităţi care nu sunt prevăzute expres de Legea contabilităţii”.

Nu în ultimul rând, în ședința de Guvern se va lua act de Carta Albă a Apărării 2021, document care materializează viziunea Guvernului privind „asigurarea contribuţiei Forţelor Armate la îndeplinirea obiectivelor naţionale prioritare pentru asigurarea securităţii României, definite prin Strategia Naţională de Apărare a ţării 2020-2024”.