Guvernul ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale pentru rectificarea bugetară

Publicat: 04 07. 2019, 15:45

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici analizează măsurile pe care trebuie să le aplice pentru a scădea deficitul bugetului de stat la 3% din PIB, limita acceptabilă conform normelor UE. Acestea vor fi anunțate la sfârșitul lunii iulie, odată cu rectificarea bugetară, au explicat sursele citate.

Astfel, din cei 11 miliarde de lei, care reprezintă deficitul bugetar actual, ministrul Finanțelor plănuiește tăierea a 7 miliarde de lei din cheltuielile Guvernului, pentru a se încadra în ținta de deficit de 3%, adică 4 miliarde de lei, conform surselor social-democrate.

Una dintre măsurile luate în considerare de Executiv pentru reducerea deficitului bugetar este impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform surselor menționate.

De asemenea, Guvernul ar putea tăia finanțarea pentru programe cu măsuri sociale. Unul dintre acestea ar putea fi cel cunoscut drept „Primul Ghiozdan”, prin care copii din clasa I și clasa pregătitoare ar trebui să primească un ghizodan cu rechizite. Pentru a implementa programul, Ministerul Educației a avut alocat în bugetul pe 2019 peste 9.300.000 lei.

În același timp, ministrul Finanțelor ia în considerare restructurarea unor agenții guvernamentale pentru a eficientiza activitatea lor și costurile implicate, au explicat sursele social-democrate.

Eugen Teodorovici a afirmat, marți că unele ministere sunt „supradimensionate”. El a oferit exemplul Ministerului Economiei, cu mii de companii în subordine, care nu își justifică prezența în economie, unele cu un singur angajat și care „atârnă de ani de zile”. Acesta a explicat că va avea în vedere eficientizarea administrației publice, a personalului din ministere, nu va face restructurări în alte domenii bugetare ca educația sau sistemul medical.

Oficialul din Guvern a anunțat, marți seară, că deficitul de 1,4% consemnat după primele cinci luni a fost anticipat la începutul acestui an și nu reprezintă o surpriză, precizând că unul dintre factori este majorarea salariilor.

Luna trecută, Comisia Europeană avertiza România că, din cauza modificărilor aduse Legii bugetului, evoluția salarială este mult prea mare în comparație cu productivitatea țării. Oficialul european Isabel Grilo a susținut că România riscă să devieze de la ținta privind deficitul bugetar de 3%.