Guvernul ia în discuție legea de plafonare a plăților în numerar și limitare a comisioanelor interbancare

Publicat: 02 04. 2014, 10:37
Actualizat: 25 03. 2019, 23:01

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit, după ce la finele lunii ianuarie măsurile au fost propuse într-un proiect de ordonanță de urgență.

 

Documentul a fost prezentat inițial, înaintea dezbaterii publice, de agenția MEDIAFAX.
„Instituțiile emitente nu pot aplica instituțiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, se precizează în proiectul de lege.

Acordurile dintre instituțiile acceptante și beneficiarii plăților vor conține informații detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum și a comisioanelor suplimentare aplicate în funcție de marca și categoria respectivelor carduri de plată.
Nerespectarea acestor plafoane va fi sancționată cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.
Limitarea comisioanelor, anunțată la sfârșitul lunii ianuarie, a stârnit reacția promptă a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutați și de banca centrală a făcut ca Guvernul să renunțe la aprobarea acestor prevederi prin ordonanță de urgență.

Promovarea acestor măsuri prin proiect de lege presupune că noile reguli nu vor fi aplicate imediat după avizul Guvernului, ci după ce vor fi aprobate și de Parlament, cu eventuale modificări, și promulgate de președinte.
Reprezentanții celor două mari companii de carduri, MasterCard și Visa, au reacționat imediat după lansarea publică a proiectului, avertizând asupra efectelor negative care ar putea apărea în urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de altă parte, reprezentanții marilor retaileri vor aplicarea imediată a acestor reduceri de comisioane, spunând că piața cardurilor ar fi profitabilă pentru bănci chiar și în absența comisioanelor.
După o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizată de Finanțe la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus că Guvernul ar putea lua în considerare reducerea în două trepte, reprezentanți ai mediului de business și ai procesatorilor de plăți solicitând să fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amânarea proiectului.
Comisia Europeană a elaborat un proiect de regulament potrivit căruia, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacții transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapă (după doi ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată și operațiunilor naționale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

Anul trecut existau în circulație 14,1 milioane carduri valide pe piața românească, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzacții, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plăți la comercianți, potrivit datelor BNR.