Guvernul, pus de CE să retragă banii acordați ca ajutoare fraților Micula. UPDATE

Publicat: 30 03. 2015, 18:38
Actualizat: 26 03. 2019, 06:10

UPDATE Frații Micula vor să atace în instanță, la forurile europene și naționale, decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze de la ei despăgubirile acordate în urma sistării unui program de susținere a investițiilor în zonele defavorizate, considerând-o abuzivă.

„CE nu poate să invalideze un angajament luat de România, pentru că o putere executivă nu poate anula o hotărâre judecătorească. Noi nu am primit nicio înștiințare de la ei, nici oficială, nici neoficială, dar dacă vom primi o asemenea decizie, o vom contesta”, a declarat Ioan Micula pentru Mediafax.

El spune că, în cazul în care grupul deținut de el și fratele său va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere în instanță de la statul român despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, cât valorează investițiile făcute de ei în România.

„România are un angajament ferm prin care se obligă să respecte Tratatul cu Suedia și convenția ICSID. Nicio firmă străină nu va mai veni pe teritoriul României dacă nu se respectă convenția ICSID”, a adăugat omul de afaceri.


Comisia Europeană a anunțat că cei doi investitori suedezi trebuie să ramburseze toate sumele deja primite.

„În urma unei investigații amănunțite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România către doi investitori suedezi drept despăgubiri ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiții încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Frații Micula au câștigat în 2013 despăgubiri de 376 milioane de lei de la statul român în cadrul unui arbitraj internațional. Oamenii de afaceri au câștigat, după opt ani, procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj de la Washington acuzând că le-au fost eliminate anumite facilități fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca in­vestitori străini, din Suedia.

Printr-o hotărâre arbitrală pronunțată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiții dintre România și Suedia. Instanța de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți, doi investitori cu cetățenie suedeză, pentru că aceștia nu au beneficiat în întregime de schemă.

„Schema de încurajare a investițiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiți investitori și, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanților, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil și trebuie să fie rambursate de către beneficiari”, mai arată comunicatul Comisiei Europene.