Guvernul a aprobat un proiect important de OUG al Ministerului Finanțelor. Care sunt companiile vizate

Publicat: 17 06. 2022, 14:32
Actualizat: 17 06. 2022, 16:39
Guvernul Ciucă / Sursa foto: Guvernul României - caracter ilustrativ

Cabinetul Ciucă a aprobat, vineri, într-o ședință în format hibrid, o serie de modificări în domeniul fiscal.

Ordonanța de Urgență aprobată de Executiv modifică o serie de acte normative din domeniul fiscal, potrivit unei informări a Palatului Victoria, respectiv modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.

Actul normativ prevede prelungirea datei la care se raportează obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 și care pot face obiectul restructurării. Astfel, este prelungit, până la 31 ianuarie 2023, termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare și, până la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitării de restructurare a obligațiilor bugetare.

Sunt excluse din sfera de restructurare următoarele obligații bugetare:

  • obligații bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene, precum și taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române;
  • Obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eșuat;

De asemenea, măsura de restructurare se aplică și pentru obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal local, urmând ca autoritatea deliberativă existentă la nivelul unității administrativ-teritoriale să stabilească, prin hotărâre, procedura de aplicare a acestei măsuri, potrivit Guvernului.

Agenda ședinței de Guvern află include un singur punct, respectiv Proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea unor acte normative, al cărui ințiator este Ministerul Finanțelor. Acesta vizează reglementarea restructurării obligațiilor bugetare, pentru a ajuta companiile aflate în dificultate, după ce s-a dovedit că aceasta este o soluție care a ajutata afacerile de a stinge obligațiile bugetare.

Conform proiectului, „în scopul revitalizării şi evitării deschiderii procedurii insolvenţei, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice definite potrivit art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi a unităţilor administrativ-teritoriale, aflaţi în dificultate financiară şi pentru care există riscul intrării în insolvenţă, îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii”.

Proeictul de pe masa Executivului prevede că sunt obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 şi obligaţiile bugetare declarate de debitor sau stabilite de organul fiscal competent prin decizie după data de 1 ianuarie 2022 aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 decembrie 2021.

„Restructurarea obligaţiilor bugetare se aplică şi pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii stabilite de alte organe decât organele fiscale, precum şi pentru amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale după data de 1 ianuarie 2022 până la data eliberării certificatului de atestare fiscală potrivit art. 3 alin. (3)”, se arată în proiect.

Proiectul integral propus de Ministerul Finanțelor:

   Proiect OUG – MF – 17.06.2022 by Gandul.info on Scribd