Handelsblatt: Germania PRESEAZĂ țările din zona euro să aplice politici fiscale eficiente /Franța și Italia au acumulat datorii enorme

Handelsblatt: Germania PRESEAZĂ țările din zona euro să aplice politici fiscale eficiente /Franța și Italia au acumulat datorii enorme
Publicat: 01/02/2024, 07:30

Germania exercită presiuni asupra celorlalte state din zona euro să regleze problemele asociate deficitelor bugetare și să limiteze gradul de îndatorare suverană, în condițiile în care Franța și Italia au acumulat datorii enorme în ultimii ani, conform publicației Handelsblatt.

”Cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) prezintă o imagine sumbră asupra finanțelor Italiei: în lipsa modificărilor majore la nivel bugetar și în materie de politici fiscale, datoria suverană a Italiei ar putea crește până în anul 2040 la 180% din nivelul PIB-ului. Printre cauzele care au generat această situație, OCDE enumeră costurile tot mai mari asociate pensiilor, serviciilor medicale și refinanțării datoriilor”, constată publicația Handelsblatt.

Datoriile Italiei sunt în creștere constantă, atingând în noiembrie 2023 nivelul de 2.855 de miliarde de euro, cu 100 de miliarde de euro în plus față de anul precedent. În 2020, datoria suverană a Italiei a crescut la nivelul de 155% din PIB din cauza programelor de susținere a activităților economice în contextul crizei pandemiei. După pandemie, economia Italiei a început să se relanseze, iar, în acest context, datoria suverană este acum la nivelul de 140% din PIB.

Și Franța se confruntă cu datorii din ce în ce mai mari. În ultimul an, Franța a ajuns la o datorie suverană de 3.000 de miliarde de euro – cel mai mare nivel din zona euro. Începând din 2019, datoria națională a ajuns de la 98% din valoarea PIB-ului la 110%. Deficitul bugetar a fost de 5,5% în ultimul an, iar Guvernul de la Paris estimează pentru anul acesta scăderea deficitului la nivelul de 4,4%, oricum peste limita de 3% stabilită de Uniunea Europeană.

Acumularea datoriilor enorme în contextul problemelor financiare riscă să genereze dificultăți pentru întreaga zonă euro. În acest context, Germania îndeamnă celelalte state să aplice politici fiscale coerente, pentru reglarea raportului între sursele bugetare și cheltuieli.

”Franța și Italia au acumulat datorii de 6.000 de miliarde de euro. (…) Germania exercită presiuni asupra statelor din zona euro să își readucă sub control finanțele. Însă Romei și Parisului le lipsesc conceptele”, subliniază publicația Handelsblatt.

Germania se confruntă cu propriile probleme bugetare, dar Guvernul Olaf Scholz încearcă să identifice noi surse de finanțare pentru continuarea programelor de tranziție energetică.

BCE recomandă reforme structurale în zona euro

În urmă cu câteva luni, specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) au îndemnat statele din zona euro să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale. Experții BCE au cerut acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuării datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: UE încearcă să îi ofere CONCESII lui Orban pentru a accepta continuarea asistenței pentru Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete