HARTA PREȚURILOR LA BENZINĂ. Cât plătesc românii pentru un litru de carburant comparativ cu cetățenii celorlalte state UE

Publicat: 05 02. 2013, 18:23
Actualizat: 21 03. 2019, 14:21

În România, un litru de benzină Euro-super 95 este mai scump decât în Polonia, în condițiile în care un polonez câștigă în medie de două mai mult decât un român, reiese din cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Din evoluția prețurilor la carburanți în prima lună a anului reiese că în Polonia, litrul de benzină la pompă s-a ieftinit cu circa 2,2%, în condițiile în care în România prețul carburanților a urcat cu 1,6 procente față de nivelul de la sfârșitul anului trecut.

Practic, dintr-un salariu mediu net de 354 de euro un român poate face plinul de șapte ori, în timp ce un polonez al cărui venit se situează în jurul mediei naționale, mai exact 601 euro, poate face plinul la mașină de 12 ori, reiese din calculele gândul (40 de litri reprezintă plinul luat drept referință).

Dacă la jumătatea lunii decembrie în Polonia un litru de benzină costa 1,3 euro, prețul carburantului a scăzut la 1,28 de euro, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.

Cea mai mare reducere de preț s-a înregistrat în Marea Britanie, unde benzina s-a ieftinit cu 4,2% în intervalul analizat.

La polul opus s-a clasat Belgia, unde carburanții s-au scumpit cu 3,3% într-o lună. Cu toate acestea, un belgian care câștigă un salariu mediu net lunar de circa 1.880 de euro poate face de patru ori mai multe plinuri decât un român cu un venit mediu net pe economie.

În topul clasamentului privind numărul de plinuri ce pot fi făcute dintr-un salariu mediu net se află Luxemburgul, cu 59, în timp ce Bulgaria ocupă ultima poziție, cu aproximativ 6 plinuri.

Totodată, șoferii vor găsi cea mai scumpă benzină din UE în Olanda și în Italia, unde litrul de carburant costă peste 1,75 de euro, potrivit Eurostat.

La nivel european, prețul carburanților a crescut cu circa 0,9% în perioada 17 decembrie 2012 – 28 ianuarie 2013.

Click pe imagine pentru a mări

În ceea ce privește evoluția prețurilor carburanților la distribuitori, respectiv prețul cerut înainte de aplicarea taxelor și impozitelor percepute de fiecare stat în parte, cea mai mare ieftinire a avut loc, în perioada analizată, în Irlanda, unde prețul unui litru de benzină a scăzut cu 5,8%.

La polul opus rămâne tot Belgia, unde prețul carburanților fără taxe și impozite a crescut cu 7,9%.

O posibilă explicație pentru scumpirea carburanților în România o reprezintă majorarea accizelor și creșterea cursului la care acestea sunt calculate.

Astfel, dacă în 2012, cursul mediu de schimb la care s-au calculat accizele la carburanți, țigarete și băuturi alcoolice a fost de 4,3001 lei/euro, anul acesta, cursul mediu de schimb luat în considerare este de 4,5223 lei/euro, respectiv cursul oficial anunțat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare din octombrie 2012.

Conform calculelor gândul, diferența de curs ar însemna un cost suplimentar de 10 bani pe litru de benzină, în situația în care companiile petroliere ar decide să transfere costurile în buzunarele șoferilor.

Totodată, începând cu 1 ianuarie, acciza la motorină a crescut de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Alături de diferența de curs, majorarea accizei ar putea ridica prețul unui litru de motorină cu circa 8 bani.