Hidroelectrica va livra mai puțină energie pe piața reglementată. Cu cât va crește prețul

Publicat: 13 08. 2012, 16:24
Actualizat: 21 03. 2019, 06:24

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) „a promis” că de la 1 septembrie va reduce treptat cantitatea de energie pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze pe piața reglementată, iar prețul plătit de unele firme va crește cu 20%, informează Mediafax.

„ANRE ne-a promis că va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livrează pe piața reglementată. Prețul va crește cu 20%, dar nu pentru populație. (…) ANRE a favorizat distribuitorii și transportatorul de energie în ultimii ani, în detrimentul producătorilor. O politică nesăbuită”, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferință de presă.

El a adăugat că ANRE obligă Hidroelectrica să livreze o cantitatea mare de energie pe piața reglementată, unde prețurile sunt stabilite de ANRE, dar în condițiile secetei și a declarării situației de forță majoră, compania a ajuns la o producție extrem de redusă.

Potrivit lui Borza, costul de producție a energiei estimat pentru acest an era de 125 lei pe MWh, dar din cauza secetei a urcat la 138 lei pe MWh. Totodată, ANRE obligă compania să vândă energie pe piața reglementată la 71 lei pe MWh.

„Hidroelectrica trebuie să dea 5,5 TWh de electricitate pe piața reglementată, unde susținem industrii parazitare, la prețul de 71 lei pe MWh. (…) Distribuitorii de energie au profituri prea mari, la fel și transportatorul de energie Transelectrica. Industriile parazitare mănâncă 8 TWh de energie la prețul plătit de populație”, a continuat șeful Euro Insol.

Borza a adăugat că prin denunțarea a șase contracte bilaterale, compania a câștigat o cantitate de 7,5 TWh de electricitate, echivalentă cu peste jumătate din producția estimată pe acest an. Cu toate acestea, în acest an Hidroelectrica va înregistra o producție de 13 TWh, un minim istoric, din cauza secetei.

„Acum, în situația de forță majoră, vindem doar cât producem. Anul trecut a trebuit să scoatem din vistierie 750 milioane de lei ca să cumpărăm energie pentru a onora contractele, din cauză că forța majoră a fost declanșată foarte târziu”, a spus Borza.

Compania de stat Hidroelectrica a activat săptămâna trecută clauza de forță majoră, pentru a doua oară în mai puțin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor. Forța majoră la Hidroelectrica a fost instituită și în perioada septembrie 2011 – mai 2012.