Hotărârea de Guvern pentru înghețarea tarifelor RCA a fost publicată în Monitorul Oficial. De când intră în vigoare

Publicat: 06 04. 2023, 18:47
Actualizat: 06 04. 2023, 18:49

Hotărârea prin care Cabinetul Ciucă a înghețat tarifele RCA, aprobată miercuri, pentru o perioadă de șase luni, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de hotărâre elaborat de Autoritatea Supraveghere Financiară prin care se îngheață tarifele RCA, pentru jumătate de an, timp în care trebuie să îmbunătățească legislația în domeniul care afectează câteva milioane de șoferi.

Prevederile privind înghețarea tarifului din actul normativ intră în vigoare la cinci zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar altele, după 10 zile.

Decizia Guvernului are la bază al doilea proiect elaborat și transmis de ASF, după ce primul a fost retras ca urmare a criticilor venite din partea industriei. Mai exact, oficiali UNSAR, cei ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și ai Patronatului Industriei Asigurătorilor din România (PIAR) au criticat prevederile proiectului de plafonare a tarifelor pentru polițele de asigurare civilă auto obligatorie (RCA), după cum arată documentul de poziție transmis Ministerului Finanțelor Publice, consultat la acea dată de Gândul.

Al doilea proiect, aprobat miercuri, a plafonat prețurile  la nivelul celor din februarie 2023, față de martie 2022, cum era inițial.

Ce prevede HG-ul privind plafonarea tarifelor RCA

Vicepreședintele ASF, Cristian Ruşu, a spus în şedinţa de miercuri a Executivului că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.

„Se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România”, a declarat vicepreședintele ASF.

Acesta a mai afirmat că ASF va veni până la începutul lunii mai cu o nouă formă a legii RCA, care va transpune o directivă europeană și va fi adoptată până anul viitor.

Potrivit hotărârii, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite de prezentul act normativ și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.