Hotărârile de CL privind interzicerea exploatării gazelor de șist, considerate ilegale de instanță

Publicat: 17 09. 2013, 20:47
Actualizat: 29 07. 2014, 21:26

Consiliile locale din județul Vaslui care au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist trebuie să anuleze aceste hotărâri, a decis Tribunalul Vaslui, în urma proceselor intentate de către Prefectură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Considerate ilegale pe motiv că a fost încălcat articolul din Constituție cu privire la bogățiile subsolului, hotărârile au fost atacate în instanța de contencios-administrativ de către Prefectura Vaslui.

Cererile de chemare în judecată au fost formulate după ce consiliile locale au refuzat să anuleze hotărârile la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Până la această dată, șase din cele 11 autorități locale date în judecată în 4 iulie au pierdut procesele intentate de Prefectură, celelalte cinci cauze similare fiind pe rolul Tribunalului Vaslui, având termene fie la sfârșitul lui septembrie, fie la începutul lui octombrie.

Deciziile Tribunalului Vaslui, care a admis cererile Prefecturii, de anulare a hotărârilor CL privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist, nu sunt definitive.

Un număr de 14 consilii locale din județul Vaslui, inclusiv două din cele trei pe teritoriul cărora compania Chevron are luate în concesiune suprafețe de teren, au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile au fost luate după ce Consiliul Județean Vaslui a eliberat, în decembrie 2012 și ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de șist în trei perimetre din județul Vaslui, respectiv Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgești) și Siliștea (Pungești).

Din cele 14 consilii locale, 11 au fost date în judecată de Prefectură după ce au refuzat să revoce hotărârile de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul unor comune, considerate ilegale și anticonstituționale de Prefectură.

„Instituția Prefectului Vaslui a solicitat tuturor celor 14 consilii care au adoptat hotărâri privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist să comunice întreaga documentație care a stat la baza adoptării acestor acte normative. Ulterior, în funcție de documentația înaintată Prefecturii, s-a constatat că sunt încălcate prevederile legale în materie. În acest context, s-a solicitat autorității emitente să reanalizeze și să se revoce hotărârile respective. Întrucât 11 consilii locale nu au revocat acele acte normative, Prefectura a promovat acțiuni la instanța de contencios administrativ, solicitând instanței să se pronunțe asupra legalității hotărârilor adoptate. De la data introducerii acțiunii la Tribunalul Vaslui, hotărârile atacate sunt suspendate de drept și nu produc efecte până la soluționarea irevocabilă a cauzei”, declara purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

În actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui susținea că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra acestora.