Imigranții au investit 6,8 miliarde de dolari în SUA pentru a obține cartea verde. Câți bani trebuie să dai pentru a primi o viză permanentă de ședere în State

Publicat: 23 03. 2013, 09:07
Actualizat: 21 03. 2019, 20:44

Peste 29.000 de persoane au obținut vize permanente de ședere în Statele Unite prin programul EB-5, după ce au investit 6,8 miliarde de dolari prin care au fost create peste 50.000 de locuri de muncă, scrie Washington Post.

Departamentul american de Stat se așteaptă să emită anul acesta un număr record de cărți verzi prin EB-5, peste 9.000, aproape de limita impusă de Congres, de 10.000.

„Nu cred că ar trebui să vindem bilete de intrare în Statele Unite”, este de părere David North, de la Centrul pentru Studierea Imigrației.

Cei care susțin proiectul argumentează că acesta creează locuri de muncă și atrage investiții.

„Dacă reușești să atragi imigranți talentați și bine pregătiți care mai au și bani și care plătesc și sunt implicați în lucruri pozitive, eu înclin să cred că este un lucru bun”, a precizat fostul secretar al Trezorerie Lawrence H. Summers.

Programul le oferă dezvoltatorilor americani numeroase avantaje. Cei interesați să finanțeze un proiect pentru a obține viza permanentă de ședere primesc dobânzi cuprinse între 1% și 3%, un procent mult mai scăzut decât ceea ce ar plăti dezvoltatorii pentru a atrage alte surse de capital.

Din ce state provin cei mai „fideli” investitori imigranți

Peste 70% din vizele EB-5 sunt obținute de investitori chinezi, dar și de cetățeni din Coreea de Sud, Taiwan, India, Emiratele Arabe Unite și Canada.

Programul impune un plafon minim de 1 milion de dolari, cu excepția investițiilor în proiecte situate în zone rurale sau în zone cu o rată mare a șomajului, unde suma minimă este de jumătate de milion de dolari.

Alejandro Mayorkas, directorul Biroului american de Cetățenie și Imigrație, serviciu care coordonează și programul EB-5, susține că numărul de angajați care se ocupă de vizele pentru investitori a crescut de la 10 la 50.

Mayorkas spune că a angajat economiști și avocați specializați în afaceri pentru a analiza aplicațiile. Procesul poate dura până la un an.

Industria hotelieră a câștigat sume considerabile cu ajutorul programului, notează publicația americană. Marriott International a strâns circa 500 de milioane de dolari din investițiile prin EB-5, iar Hilton Worldwide circa 100 de milioane de dolari.

„Înțeleg de ce a insistat guvernul atât de mult pe acest program. A venit de nicăieri în ultimii ani ca un ajutor pentru industrie”, este de părere William Fortier, vicepreședinte Hilton.