În ce domeniu se fac cele mai multe angajări. „Numai cei care nu își doresc cu adevărat să aibă un job nu pot să-și găsească unul”

Publicat: 09 09. 2014, 21:53

Servicii și IT – acesta sunt domeniile în care, în prezent, există cele mai multe oferte de angajare la nivelul Capitalei. În țară însă, companiile din industria auto sunt cele care cer mai des ajutorul firmelor specializate în resurse umane și recrutare.

Felix Toma, Contry Manager Gi Group, a precizat pentru gândul că IT-iștii sunt în continuare printre cei mai căutați candidați de clienții companiei recrutare pe care o reprezintă.

Domeniul IT este piața cu cea mai mare creștere în domeniul de față. Cele mai multe cereri de recrutare pe care le primim din partea companiilor sunt din zona aceasta”, a explicat el. „În țară, situația este puțin diferită, industria fiind principalul nostru client. Transilvania și Banatul au cea mai bună dezvoltare pe zona industrială, industria automotive, industria auto, și de aici avem cea mai mare cerere, urmată fiind de logistică, industria electronică și manufactură„, a completat el.

VIDEO ZF LIVE CU FELIX TOMA, AICI

Cât privește însă importanța experienței pe care candidatul o are în momentul angajării, Felix Toma spune că nu este întotdeauna esențială: „Depinde de job. Pentru anumite companii contează mult experiența. Dacă ne referim la piața forței de muncă și angajărilor din 2009-2010, în condițiile în care fuseseră extrem de multe disponibilizări și erau mulți candidați pe piață, experiența conta foarte mult”, a arătat el.

„În condițiile în care marea majoritate a companiilor angajează însă, este o dinamică interesantă pe piața forței de muncă, sunt anumite tipuri de joburi în care experiența nu contează atât de mult. Avem clienți care au poziții în departamente de servicii de colectare, spre exemplu, în care sunt mai degrabă interesați de abilitățile lingvistice decât de experiență. Contează experiența, dar sunt foarte multe joburi pe piață, de start-up, unde experiența nu contează, ci mai mult dorința candidatului de a accesa jobul și a fi angajat”, a adăugat el.

În ce zonă a țării e mai greu să te angajezi? Toma Felix spune că, dacă pentru locuitorii din Moldova e mai dificil să își găsească un loc de muncă, cei din București și din Vest nu au nicio scuză.

În București, în zona de Vest și Transilvania, numai cei care nu își doresc cu adevărat să aibă un job, nu pot să-și găsească unul. E adevărat că uneori nu corespund așteptărilor salariale sau experienței, dar dacă până la o anumită vârstă ai stat într-un anumit sistem sau într-o anumită companie, trebuie să faci cumva și să nu fii reticent la tehnologiile noi”, a spus el.

„Pe de altă parte, în anumite zone ale țării, cum ar fi Moldova, candidații au șanse mai mici de angajare, dar asta și pentru că majoritatea angajatorilor de acolo sunt poate instituțiile statului, companii private, nu sunt multinaționale care să caute un anumit profil de candidat”, a explicat el în cele din urmă.