Încasările din TVA, mai mici cu 8 miliarde de lei, adică 25% față de bugetul calculat

Publicat: 25 08. 2017, 09:02

Sursele citate au precizat că s-a ajuns la această situație fie din cauza lipsei unei legislații care să reglementeze mai strict acest aspect, fie din cauza faptului că firmele rulează sumele provenite din TVA și pe care ar trebui să le achite statului.

Ministerul Finanțelor preciza că statul român va încasa șase miliarde de lei, în perioada 2018-2020, câte două miliarde de lei anual, din TVA, dacă măsura TVA defalcat va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

„La nivelul ministerului se analizează completarea acestei măsuri pentru reducerea în continuare a evaziunii fiscale. Se iau în vedere și alte măsuri care au fost propuse de mediul de afaceri, precum implementare facturării electronice, inițial pentru entitățile care realizează operațiuni cu instituțiile publice. Un alt mecanism este cel de taxare inversă; se analizează posibilitatea unei eventuale extinderi a acestui mecanism în zona cu risc crescut”, au precizat reprezentanții ministerului.

Conturi de TVA pot fi deschise la unitățile trezoreriei statului, de către instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA, pentru încasările în lei pe care le realizează. Tot la trezoreria statului se vor deschide conturi și de către entitățile care au relații comerciale cu statul, iar plătitorii de TVA pot deschide aceste conturi fie la instituțiile de credit și ele le vor avea deschise și la unitățile trezoreriei.

Potrivit modificărilor proiectului de ordonanță, plata defalcată a TVA se va aplica opțional în perioada 1 octombrie – 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie se va aplica obligatoriu.