Indicele ROBOR a intrat în scădere, la doar o zi după intervenția BNR. La cât a ajuns indicatorul în această dimineață

Publicat: 04 10. 2017, 12:53

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a micșorat la 1,87%, de la 1,89% cât a fost cotat pe 3 octombrie.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat marți că deciziile privind ROBOR se iau dimineața, la ora 11.00, pentru a doua zi, astfel că miercuri se vor vedea efectele deciziilor de marți. Creșterea de marți a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor de luni, de aceea nu a scăzut marți.

„Au fost mai mulți factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus și anterior că creșterea dobânzilor este inevitabilă. Mișcările acestea bruște vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veți vedea că aceste creșteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (…) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a mai spus Isărescu despre ROBOR.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a participat, marți, la o ședință cu directorii executivi din BNR, nu la ședința Consiliului de Administrație al băncii centrale, a precizat Isărescu, în cadrul conferinței de presă.