Inflația din SUA rămâne peste nivelul vizat de Fed, oferind argumente în favoarea politicii monetare stricte

Publicat: 12 12. 2023, 17:15

Rata anuală a inflației în Statele Unite a fost la nivelul de 3,1% în noiembrie, cu o evoluție lunară de 0,1%, ceea ce va alimenta argumentația Rezervei Federale (Fed), instituția bancară centrală, de a menține politica monetară rigidă.

”Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,1% în noiembrie, în funcție de ajustările sezoniere, după ce a fost neschimbat (0,0%) în octombrie. În ultimele 12 luni, indicele prețurilor a crescut cu 3,1%, înainte de ajustarea sezonieră”, anunță Oficiul pentru Statistici în domeniul Muncii din SUA.

Cele mai mari creșteri de prețuri în ultima lună au fost la gaz (2,8%) și electricitate (1,4%). De asemenea, prețurile mașinilor deja utilizate au crescut cu 1,6%, iar tarifele pentru transport au crescut cu 1,1%.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,2% în ultima lună, dar, în ultimul an, majorările au fost de 2,9%.

Inflația anuală fusese de 3,2% în octombrie, o scădere semnificativă de la vârful de 9,1% înregistrat în iunie 2022. Cu toate acestea, analiștii economici se așteptau la o stagnare a inflației din octombrie până în noiembrie. La 3,1%, inflația rămâne semnificativ peste ținta de 2%, vizată de Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din Statele Unite.

”Chiar dacă piețele financiare își concentrează atenția spre datele activităților economice, inflația rămâne un factor important în determinarea momentului reducerii dobânzilor. Noi ne așteptăm ca datele volatile și încă ridicate ale inflației să facă improbabile reducerile dobânzilor până când vor slăbi substanțial datele activităților economice”, afirmă Veronica Clark, analist la Citigroup, potrivit cotidianului Financial Times.

La începutul lunii noiembrie, Rezerva Federală (Fed) a menținut nivelul dobânzii de referinţă, semnalând intenția de ajustare a politicii monetare în funcție de evoluțiile economice, pentru a atinge obiectivul stabilizării inflației. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunțat că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

În condițiile în care inflația se menține peste nivelul optim, iar piața muncii demonstrează reziliență, băncile centrale din SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie probabil vor menține politicile monetare rigide, respingând predicțiile investitorilor privind rapiditatea reducerii dobânzilor de referință.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană propune un mecanism de taxare a profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni