Inflația scade ușor în Statele Unite, dar rămâne peste nivelul optim vizat de Fed

Publicat: 14 11. 2023, 16:39
Sursa foto: Shutterstock

Inflația continuă să scadă în Statele Unite, fiind la nivelul de 3,2% în octombrie, deși rămâne peste ținta optimă vizată de Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, conform datelor oficiale raportate marți.

”În ultimele 12 luni, indicele general al prețurilor a crescut cu 3,2%, înainte de ajustările sezoniere. Este o creștere mai mică decât majorarea anuală de 3,7% din septembrie”, a comunicat marți Biroul pentru Statistici în domeniul Muncii din SUA (BLS).

Inflația medie a tuturor produselor cu excepția alimentelor și energiei a fost de 4,0% în octombrie, cea mai redusă evoluție din ultimii doi ani.

Tarifele la energie au scăzut cu 4,5% în ultimul an, în timp ce prețurile la alimente s-au majorat cu 3,3%.

Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la transporturi (9,2%), deși prețul petrolului a înregistrat cele mai mari scăderi (-21.4%).

Analiștii se așteptau la o inflație anuală de 3,3%, iar anunțul oficial privind nivelul de 3,2% a stimulat, marți, evoluții pe bursele din SUA.

În pofida tendințelor de moderare a inflației, aceasta rămâne pentru ținta de 2,0%, vizată de Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din Statele Unite.

La începutul lunii noiembrie, Rezerva Federală a decis menținerea nivelului dobânzii de referinţă și a semnalat intenția de ajustare a politicii monetare în funcție de evoluțiile economice, pentru a atinge obiectivul stabilizării inflației. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunțat că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală a semnalat că este ”extrem de atentă la riscurile inflaționiste” și că menține obiectivul de a obţine „un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung”. Fed a subliniat că va ajusta politica monetară ”în funcție de noile riscuri”, de condițiile de pe piața muncii, de presiunile inflaționiste, de așteptările în materie de inflație și de evoluțiile financiare internaționale.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îndemnat guvernele din întreaga lume să acționeze determinat pentru limitarea cheltuielilor, avertizând asupra riscurilor obstrucționării eforturilor băncilor centrale de contracarare a inflației.

Citește și:

Uniunea Europeană oferă asistență umanitară suplimentară Ucrainei și Republicii Moldova