INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea

INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea
Publicat: 29/08/2013, 12:00

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea a fost de 30.100, în creștere cu 2.100 față de trimestrul anterior și cu 5.400 față de perioada similară a anului trecut, a anunțat, joi, Institutul Național de Statistică (INS).

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,70% în trimestrul al doilea, în creștere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent și cu 0,11 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecută, a precizat INS.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activitățile de spectacole, culturale și recreative (3,43%), alte activități de servicii (2,76%), respectiv în administrație publică (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activitățile de învățământ (0,13%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).

Ca și în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puțin de o treime (9.800 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, fiind înregistrată o rată de 0,94%.

Sectorul bugetar a însumat puțin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 de locuri de muncă vacante au fost în administrația publică, 3.400 în sănătate și asistență socială, iar 500 în învățământ.

Angajatorii au prezentat, în trimestrul al doilea, cea mai redusă cerere de forță de muncă salariată în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare și industria extractivă, respectiv o sută de locuri vacante pentru fiecare în parte.

Comparativ cu primul trimestru al anului, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost în activitățile de spectacole, culturale și recreative – cu 2,43 puncte procentuale și în alte activități de servicii – cu 2,37 puncte procentuale. La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activitățile din agricultură, silvicultură și pescuit, industria extractivă, respectiv sănătate și asistență socială – cu 0,16 puncte procentuale.

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primul trimestru, au fost înregistrate creșteri în activitățile de spectacole, culturale și recreative – cu 1.200, în alte activități de servicii – cu 900, în industria prelucrătoare – cu 500. Scăderi semnificative ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate și asistență socială, cu 500, în construcții, transport și depozitare, cu 300 pentru fiecare în parte.

Față de același trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creșteri în activitățile de spectacole, culturale și recreative – cu 2,46 puncte procentuale, respectiv în alte activități de servicii – cu 2,36 puncte procentuale. Cele mai importante scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări – cu 0,26 puncte procentuale, urmate de cele din activitățile de servicii administrative și servicii suport – cu 0,19 puncte procentuale.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea din acest an față de perioada similară din 2012 a înregistrat cele mai accentuate creșteri în industria prelucrătoare -cu 1.900, în activitățile de spectacole, culturale și recreative – cu 1.300, respectiv în administrația publică – cu 1.100 locuri vacante, iar activitățile de comerț au cunoscut cea mai semnificativă diminuare – cu 500 de locuri vacante.

În trimestrul al doilea al anului, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificați – grupa majoră 9 (0,95%). La polul opus s-au situat ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,37%) și cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,39%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost identificate pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (7.800 locuri vacante), muncitori necalificați – grupa majoră 9 (5.300). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (100 de locuri vacante), urmate de ocupațiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent din acest an, cea mai semnificativă creștere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în ocupațiile de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,21 puncte procentuale), iar cea mai importantă scădere în cele de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (-0,18 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru a cunoscut creșteri în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2, respectiv în cele de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+800 locuri vacante în fiecare grupă majoră). Cele mai semnificative scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante au fost în ocupațiile de muncitori calificați și asimilați – grupa majoră 7 (-300 locuri de muncă vacante), respectiv în cele de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente – grupa majoră 8 (-200 locuri de muncă vacante).

Față de trimestrul al doilea al anului trecut, cea mai semnificativă creștere a ratei locurilor de muncă vacante a fost în rândul ocupațiilor de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,26 puncte procentuale). Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (-0,13 puncte procentuale), respectiv în cele de operatori la instalații și mașini și asamblori de mașini și echipamente – grupa majoră 8 (-0,01 puncte procentuale).

În ce privește numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu perioada similară din 2012, ocupațiile cu cele mai relevante creșteri au fost cele aferente specialiștilor în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+1.900 locuri vacante), respectiv muncitorilor necalificați – grupa majoră 9 (+1.200 locuri vacante). Diminuări ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de operatori la instalații și mașini și asamblori de mașini și echipamente – grupa majoră 8 (-100 locuri vacante), respectiv de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani