INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României

Publicat: 05 10. 2012, 10:11
Actualizat: 30 07. 2014, 01:21

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta inițială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susținut de creșterile din construcții și activități profesionale și de servicii.

„Creșterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din construcții (+2,3%), activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,5%), și informații și comunicații (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creșterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populației”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei prețuri curente, urcând și comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere.

Ramura „Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport” a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcții (3,6%). Creșteri ușoare s-au mai raportat în activitățile de informații și comunicații (1,5%), tranzacții imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) și comerț cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (2.1%), agricultură, silvicultură și pescuit (1,6%), activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (1,6%) și intermedieri financiare și asigurări (0,9%).

Ca o consecință a evoluției pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creștere cu 5,7%, notează INS.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu același trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creșterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creșterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a creșterii volumului importurilor de bunuri și servicii ( cu 0,2%) și scăderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2012.

La jumătatea lunii august INS a anunțat că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, față de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2011. INS a confirmat la începutul lunii septembrie estimările „semnal” din august.

Economia este în recesiune tehnică întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluțiile pozitive din agricultură și informații și comunicații.

Ieșirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creștere, respectiv ca PIB să urce și în intervalul iulie-septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o țintă de creștere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior mai întâi la 1,5% din PIB și ulterior la 1,2%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.