INS revizuiește creșterea de la 3,8% la 3,9% pentru primul trimestru din 2014

Publicat: 02 07. 2014, 10:47
Actualizat: 01 02. 2019, 17:38

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 3,9% față de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,62 miliarde lei prețuri curente, în creștere cu 3,8% față de primele trei luni ale anului trecut.

Revizuirea PIB a avut la bază datele administrative detaliate privind execuțiile bugetare și date contabile ale companiilor publice reclasate în sectorul „Administrații publice” utilizate la elaborarea secvenței complete de conturi a acestui sector; date statistice rectificate, pentru ultima lună din cadrul trimestrului, privind indicii pentru producția industrială, prețurile producției industriale, lucrările de construcții, cost în construcții, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul cu excepția autovehiculelor și motocicletelor, afacerile pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, afacerile pentru comerțul cu ridicata, pentru servicii de piață prestate populației și în special întreprinderilor.

Totodată, au fost luate în calcul date statistice suplimentare privind transportul de pasageri și transportul de mărfuri și datele rectificate privind importurile și exporturile de bunuri și servicii din Balanța de Plăți.

În funcție de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat în prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,2% față de trimestrul IV 2013 și cu 4% față de trimestrul I 2013.

INS a revizuit și aceste date, cu un PIB în scădere cu 1,5 miliarde lei, dar creșterea economică mai mare cu 0,1 puncte față de ultimul trimestru, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), și cu 0,2 puncte față de primul trimestru anul trecut (de la 3,8% la 4%).

„Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a înregistrat o creștere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul și contribuția impozitelor nete pe produs nu s-au modificat”, se arată în comunicatul INS.

Institutul precizează că volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcții (+2 puncte) și în activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,4 puncte).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum și exportul net de bunuri și servicii, care a înregistrat o contribuție pozitivă la creșterea PIB, de 1,2 procente.