Institutul Ifo: ECONOMIA Germaniei pare ”paralizată”, continuând să funcționeze aproape de recesiune

Publicat: 07 03. 2024, 07:30

Economia Germaniei pare a fi ”paralizată”, funcționând în continuare în pragul recesiunii, în contextul în care situația companiilor și a familiilor s-a înrăutățit, pe fondul incertitudinii tot mai mari, arată un raport al Institutului Ifo pentru Cercetări Economice.

”Perspectivele companiilor și familiilor sunt pesimiste, iar gradul de nesiguranță este ridicat. Valoarea PIB-ului, ajustată la evoluțiile prețurilor, are o creștere de doar 0,2% anul acesta comparativ cu anul trecut. În următorul an, creșterea economică ar urma să fie de 1,5%”, notează Institutul Ifo pentru Cercetări Economice, cu sediul în München.

Experții Institutului Ifo amintesc că în a doua jumătate a anului 2023 economia Germaniei a fost în recesiune, subliniind că ”activitățile industriale nu se vor relansa deocamdată”.

”Economia germană pare a fi paralizată. Comparativ cu alte țări europene mari, Germania a rămas în urmă. Perspectivele sunt mai bune în acele țări, iar incertitudinea este mai mică; în plus, indicatorii economici semnalau deja din toamna anului 2023 tendințe de creștere graduală. În Germania, performanțele economice au stagnat în prima jumătate a anului 2023, iar în a doua jumătate au fost chiar în scădere cu 0,3%. Cel mai mult sunt afectate activitățile industriale și construcțiile”, subliniază raportul de evaluare.

Bugetul de austeritate are impact asupra consumului

Specialiștii Ifo notează că singurul factor care susține relansarea economică a fost consumul privat. Dar, după decizia Curții Constituționale privind oprirea accesului la fonduri rămase disponibile din pandemie, noul buget a intrat pe un ”parcurs restrictiv”, prin limitarea cheltuielilor, iar firmele și familiile sunt afectate sau beneficiază de mai puține facilități.

”Scăderea consumului, dobânzile mari și creșterile de prețuri, măsurile de austeritate adoptate de Guvern și activitățile economice slabe la nivel mondial afectează economia Germaniei, generând recesiune”, afirmă profesorul Timo Wollmershäuser, directorul-adjunct al Centrului pentru Macroeconomie din cadrul Institutului Ifo.

Performanțele economice slabe vor continua

”Pentru anul 2024, actualele date preliminare nu indică o schimbare a tendințelor: cererea pare să se deterioreze în toate sectoarele economice, comenzile sunt limitate, ratele concediilor medicale ale angajaților sunt în creștere, iar grevele continuă. Activitățile economice probabil vor continua declinul în actualul trimestru, cu o scădere de 0,1% în raport cu trimestrul precedent. Nu este așteptată o relansare economică înainte de a doua jumătate a anului. (…) Rata inflației va continua să scadă de la nivelul mediu de 5,9% înregistrat anul trecut până la 2,3% anul acesta și la 1,6% anul viitor. Prețurile la gaze și electricitate ar urma să fie mai mici pentru consumatori”, subliniază raportul.

Deficitul bugetar al Germaniei ar urma să scadă de la 2,1% în 2023 la 1,8% anul acesta și la 1,0% în 2025.

Foto: Profimedia

Citește și:

Problemele financiare continuă în FRANȚA /”Trebuie să ajungem până în 2027 la un deficit sub 3,0%”