Într-un top de 71 de orașe la nivel global, Bucureștiul ocupă un loc surprinzător

Publicat: 18 09. 2015, 13:30

Prețuri mai mici decât în București sunt înregistrate doar în Sofia și Kiev.

„Topul orașelor în funcție de nivelul prețurilor ia în considerare costul relativ al bunurilor și serviciilor la nivel mondial. Cele mai mari prețuri sunt în Zurich, Geneva și New York, de peste 2,5 ori mai mari decât cele din București, Sofia și Kiev, care sunt cele mai scăzute”, se arată în raportul UBS.

Istanbul, Doha și Lyon înregistrază un nivel mediu al prețurilor, mai apropiat însă de cele din orașele scumpe de cele ieftine.

Dacă în analiză sunt incluse și chiriile, aproape toate orașele marchează o scădere a indicelui prețurilor în medie cu 17%, în raport cu orașul New York, considerat de referință. Hong Kong este singura excepție, cu o creștere de peste 5%, din cauza nivelului ridicat al chiriilor.

Chiriile fac totodată din New York cel mai scump oraș, iar Sofia cel mai ieftin.

România înregistrează un indice al prețurilor de 43,8 puncte, excluzând chiriile, și de 34,5 puncte în cazul includerii acestora.

În funcție de salariile brute, București ocupă poziția 61, între Budapesta și Beijing. Orașele cu cele mai mici salarii nete sunt Jakarta și Kiev. Primele locuri în acest clasament sunt ocupate de Zurich și Geneva și Luxemburg. New York se regăsește pe poziția a patru.

Locuitorii din Zurich, Geneva și Luxemburg primesc salarii în medie de 19 ori mai mari decât cei din Nairobi, Jakarta și Kiev.

Indicele calculat pentru salariile nete ține cont de deduceri și în general coboară în clasament toate orașele, comparativ cu New York City, considerat de referință. Un nivel relativ ridicat al deducerilor, rezultate din nivelul semnificativ al contribuțiilor de asigurări sociale și taxe, este remarcat în Copenhaga, Bruxelles și Milano.

România înregistrează un nivel de 14 puncte al indicelui atât în cazul salariilor brute cât și al salariilor nete.

Salariile nete sunt in indicator bun pentru veniturile disponibile. De axemplu, un muncitor din Zurich are la dispoziție pentru a cheltui o sumă de 23 de ori mai mare decât unul din Kiev.

După puterea de cumpărare, stabilită în funcție de salariul primit de un locuitor pentu o oră de muncă, capitalei României i-a fost acordat locul 60 în topul UBS, după Bankgkok și în fața Sofiei. Pozițiile superioare ale clasamentului sunt ocupate de Luxemburg, Zurich și Geneva. New York City ocupș abia poziția 14.

Pentru a stabili nivelul puterii de cumpărare în diferitele state, UBS a analizat nivelurile prețurilor în comparație cu cele ale salariilor.