Ionuț Dumitru, președintele Consiliul Fiscal: „Cred că este periculos să pui la îndoială datele Statisticii”

Publicat: 07 01. 2013, 11:42
Actualizat: 07 01. 2013, 11:42

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) nu ar trebui puse la îndoială deoarece sunt calculate pe baza unei metodologii acceptate la nivel european și pot suferi modificări pe fondul unor modificări structurale în economie, este de părere Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank și președinte al Consiliului Fiscal.

„Nu știu de ce s-a supărat (premierul Victor Ponta n.r.), dar cred că este chiar periculos să pui la îndoială Statistica”, a declarat Ionuț Dumitru luni la ZF LIVE.

„În ceea ce privește conturile naționale, unde e și PIB-ul, există un grad de incertitudine. Se bazează pe anumită eșantioane. Statistica publică un așa-numit semnal, o estimare destul de incertă care se bazează pe o serie de date pe care le are la dispoziție. Doi ani de zile cifrele de PIB sunt revizuibile. Chiar și când există cifra definitivă această poată fi schimbată. Metodologiile după care se fac aceste calcule sunt metodologii europene aprobate de Eurostat. Nu aș pune la îndoilă cifrele publicate de Statistică”, a explicat economistul.

În opinia sa, cifrele privind PIB-ul pot suferi schimbări semnificative deoarece în economia României se produc modificări structurale „destul de mari și destul de des”. Pentru a evita eventuale dezechilibre, Dumitru este de părere că executivul trebuie să fie conservator în ceea ce privește construcția bugetului pentru 2013.

„Sunt consecințe atunci când discutăm procente din PIB, cum sunt țintele asumate de Guvern, precum deficitul bugetar. În construcția bugetară este recomandat să avem o anumită marjă de manevră. Este bine să fim conservatori în scenariile privind creșterea economică și deficitul bugetar”, a mai declarat economistul-șef Raiffeisen Bank la ZF LIVE.

Guvernul intenționează să fundamenteze bugetul pentru 2013 pe o creștere economică de 2% din PIB, estimare considerată optimistă de economiști. „Chiar și o creștere economică de 1,5% din PIB este optimistă și se bazează pe o absorbție mai bună a fondurilor europene”, a adăugat Dumitru.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat recent pentru gândul că varianta luată în calcul de guvern în ceea ce privește creșterea economică pe care va fi fundamentat bugetul pentru anul în curs este de 1,8% din PIB.

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a declarat că în urma unei „greșeli grave” comise de INS privind valoarea PIB-ului pentru 2011 guvernul va fi nevoit să reducă cheltuielile bugetare pentru 2013 cu aproape un miliard de lei pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar asumată de executiv.