Isărescu, despre adoptarea monedei EURO: La 40 km de un oraș bogat ca Berlinul este vestitul Las Fierbinți

Publicat: 19 03. 2019, 21:23

Mugur Isărescu a vorbit, la Constanța, când i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”, despre trecerea la moneda euro, precizând că acest proces nu trebuie grăbit, iar noile state membre ar trebui să adopte moneda numai atunci când sunt pregătite.

„Se respinge cu fermitate orice idee de grăbire a procesului, după cazul Greciei. Grecia, într-adevăr, a măsluit cifrele, asta este cu prietenii noștri. Numai senzația că autoritățile unei țări, ca să intre în zona euro, lucrează pe la datele statistice, creează o reacție virulentă din partea Bruxelles-ului”, a explicat guvernatorul BNR.

El a apreciat că România nu s-a dezvoltat armonios și că în prezent arată ca „o piele de leopard”, cu zone foarte dezvoltate și cu zone de sărăcie, și că numai Capitala și zona adiacentă ar putea trece în zona euro.

„Țara nu s-a dezvoltat armonios, este o realitate. Știți că Bucureștiul are PIB-ul pe locuitor, bogăția, cam cât Berlinul? Sau mai mare decât Lisabona și în apropierea Madridului? E un oraș bogat. Nu trebuie să te duci la statistică. Uitați-vă la mașinile din București, că sunt mai multe mașini mari decât la Roma. Deci este un oraș bogat. Dar, cum vă spuneam, la 100 de km sunt zone de sărăcie cruntă. Nu poate să intre numai București în zona euro. Se vor egaliza relativ prețurile, inclusiv la pâine. Pâinea la noi este în continuare, mai ales în zona rurală, de cinci – șase ori mai ieftină… Nu poți să nu te gândești la consecințele sociale. (…)Știți cum arată România? Arată ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orașe, și zone de sărăcie”, a spus Isărescu.


Continuând comparația, Mugur Isărescu a spus că dacă s-ar decupa Ilfovul și Bucureștiul, le-ar plasa în zona euro în două – trei săptămâni.

„Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureștiul, l-ar plasa în zona euro în două – trei săptămâni. Are toate condițiile să intre în zona euro. Problema este că nu putem să-l decupăm. De la București nu sunt decât vreo 40 de kilometri până la vestitul Las Fierbinți, care intră mai greu în zona euro”, a mai declarat Mugur Isărescu, precizând că România a avut însă „parcursul cel mai remarcabil, din 2000 până în prezent”.

„Ne-am apropiat de zona euro într-o manieră remarcabilă, să vedem dacă și continuăm”, a mai spus el.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Constantin Isărescu, s-a aflat, marți, la Constanța, unde i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”.