Isărescu: România ALEARGĂ pentru a-i prinde pe alții din urmă. BNR MENȚINE prognoza asupra INFLAȚIEI pentru finalul anului

Publicat: 08 11. 2018, 12:13

În schimb, Banca centrală a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru finele anului viitor, până la 2,9%.

De asemenea, față de august, BNR a făcut cele mai mari revizuiri în sus pentru categoria Legumelor – fructe – ouă, din cauza majorării prețurilor la legume, mai ales la cartofi.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a precizat, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, ediția noiembrie 2018, că prognoza asupra inflației anunțată joi ar putea fi influențată cel mai mult, în perioada următoare, de evoluția prețul petrolului, care se îndreaptă spre 70 dolari pe baril. Transmisia prețului internațional al petrolului în prețurile la carburanții din România este aproape imediată, a mai menționat reprezentantul Băncii centrale.

„Pe termen lung, prognozăm că rata inflației în România nu va fi sub 2%”, a subliniat Isărescu. Reprezentantul BNR a completat că, în lipsa unor decizii precum scăderea TVA, care poate duce la o scădere a ratei inflației, pe termen scurt, economia României va fi mai mult una „care aleargă să îi prindă pe alții din urmă„. „Într-o asemenea economie ai o inflație mai mare. Este și teoretizat”, a explicat Isărescu.

România a avut în septembrie, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al prețurilor de consum de 4,7%, similar cu cel înregistrat în august, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) s-a situat la 2,2% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro inflația a urcat până la 2,1% de la 2% în august. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în România (4,7%), Ungaria (3,7%) și Bulgaria (3,6%), iar cele mai scăzute în Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) și Irlanda (1,2%).

Comparativ cu situația din august 2018, rata anuală a inflației a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru (inclusiv în România) și a crescut în 14 țări.

Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut prețurile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de prețurile la servicii (0,57 puncte procentuale) și de cele la alimente, alcool și țigări (0,51 puncte procentuale).