La cât va ajunge deficitul forței de muncă din România. Declarația Ministerului Muncii

Publicat: 24 11. 2016, 17:08
Actualizat: 05 06. 2018, 14:24

„Deficitul acesta de forță de muncă crește pe segmentul de calificare medie, el se se va accentua până în 2023 undeva la 21%, foarte posibil, dar trebuie luate măsuri, mai cu seamă, pentru reajustarea cadrului legal privind învățământul vocațional și de ucenicie. Noi facem eforturi, mai cu seamă pe partea de ucenicie, unde avem deja în pregătire un act normativ”, a susținut Valentin Ionescu, la conferința de prezentare a studiului privind analiza forței de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015.

Deficitul de forță de muncă se va înregistra în anumite sectoare. Oamenii care se vor pensiona și gradul de emigrare vor genera probleme pentru anumite domenii, a mai spus oficialul.

„În momentul de față avem un deficit de forță de muncă pe anumite sectoare. Acesta stagnează în partea de industrie, pe sectorul terțiar se va accentua, dar există și o rată de înlocuire, în sensul că ies din piață persoane și trebuie să intre altele. Aici avem o mare problemă. Ies din piață oameni care au ajuns la o limită de vârstă, se pensionează; am, pe de altă parte, efectele emigrării din anii trecuți. Atunci, nu am cum să înlocuiesc forța de muncă din anumite sectoare”, a explicat secretarul de stat.