Lagarde: Dobânzile vor fi reduse când se va stabiliza INFLAȚIA /Politica monetară a BCE este ”dependentă de date”, ”nu de Fed”

Publicat: 11 04. 2024, 20:52
Actualizat: 11 04. 2024, 20:54

This browser does not support the video element.

Politica monetară a zonei euro este ”dependentă de date”, ”nu de Fed”, instituția bancară centrală din SUA, a afirmat joi Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, subliniind că dobânda de referință va fi redusă când inflația se va stabiliza în jurul valorii de 2,0%.

”Dacă viitoarele evaluări ale Consiliului Guvernatorilor BCE privind perspectivele inflației, privind dinamica inflației subzistente și forța de transmitere a politicii monetare vor spori încrederea că inflația se îndreaptă spre țintă în mod constant, ar fi adecvat să reducem actuala politică restrictivă”, a afirmat Christine Lagarde.

Președintele Băncii Centrale Europene a subliniat că situația economică din zona euro este diferită de cea din Statele Unite.

”Nu cred că putem trage concluzii pe baza faptului că cele două inflații (din zona euro și din SUA – n.red.) sunt la fel. Nu sunt la fel. Am spus în trecut că suntem dependenți de date, nu suntem dependenți de Fed”, a subliniat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor.

Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

”Consiliul Guvernatorilor consideră că dobânzile-cheie sunt la niveluri care au o contribuție substanțială la procesul în curs de reducere a inflației. Viitoarele decizii vor asigura că politica monetară va rămâne suficient de restrictivă cât va fi necesar”, a subliniat BCE.

Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile par a avea cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.

În Statele Unite, rata inflației este în creștere, atingând în martie nivelul anual de 3,5%, ceea ce reduce așteptările piețelor financiare privind o decizie a Rezervei Federale (Fed) de relaxare a politicii monetare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Apple avertizează utilizatorii din peste 90 de țări asupra riscurilor ATACURILOR cibernetice /Compania modifică terminologia avertismentelor