Leul continua să se deprecieze. Previziunile specialiștilor sunt sumbre

Publicat: 02 02. 2017, 14:06
Actualizat: 08 02. 2017, 19:15

Mai mult, unii traderi se așteptă ca în perioada următoare cursul leu-euro să depășească pragul critic de 4,6 lei.

Joi, leul a înregistrat o ușoară scădere și față de dolarul american, care a fost cotat de Banca Națională la 4,1942 lei.

Claudiu Cazacu, analistul-șef al XTB România a explicat, pentru MEDIAFAX, că în funcție de nivelul atins al cursului se poate deduce care este gradul de îngrijorare al pieței. „De exemplu, în intervalul 4,54-4,56 de lei pentru un euro vorbim de un nivel mic spre mediu de îngrijorare. Peste 4,56 și până în 4,58 vorbim despre o îngrijorare medie și când ne apropiem de 4,6 vorbim de o îngrijorare mare a investitorilor față de situația politică”, a spus Cazacu.

Cazacu a precizat că există parți bune, dar și rele în acestaă situație. „Devalorizarea leului ar putea stimula exporturile. Exportatorii ar putea fi bucuroși. Altfel există o serie largă de aspecte negative. De exemplu, deprecierea ar aduce costuri suplimentare pentru cei care au rate denominate în valută și s-ar putea pune problema scumpirii produselor din import, dacă cursul se va menține la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată.

Pe de altă parte, analistul economic, Aurelian Dochia a declarat, pentru MEDIAFAX, că starea de incertitudine poate avea multiple efecte negative, nu doar devalorizarea monedei naționale: „Pot crește costurile de împrumut, costurile la care se fac tranzacțiile, iar în același timp se reduc investițiile. Este posibil ca economia să sufere, reducându-se investițiile nu se mai crează suficiente locuri de muncă, nu vom mai avea o creștere economică destul de rapidă. În condițiile de acum în care există incertitudini și pe plan internațional complică cumva lucrurile”.