Liviu Voinea: Reformarea Fiscului ar putea urca încasările la buget la 36% din PIB

Publicat: 27 11. 2012, 11:48
Actualizat: 20 03. 2019, 18:28

Reformarea Fiscului ar putea aduce anual venituri suplimentare de 1% din PIB, a declarat marți Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), la emisiunea ZF LIVE.

„Există un program al Băncii Mondiale de reformare a ANAF-ului. Culmea este că în Bulgaria, de exemplu, implementarea a durat șase ani, în loc de trei ani, dar în fiecare din acești șase ani au crescut încasările cu 1% din PIB. Este important să spunem că nu o să ne bazăm pe aceste incăsări fiscale atunci când facem bugetul. Este însă foarte plauzibil să se întâmple și la noi. La sfârșitul guvernării viitoare am putea avea încasări de 36% din PIB numai prin reformarea ANAF”, a declarat Voinea.

Secretarul de stat a precizat că proiectul se află în faza finală de definire și urmează să fie aprobat de consiliul de administrație al Băncii Mondiale, cel mai probabil, în luna decembrie. Implementarea reformei Agenției Naționale de Administrație Fiscală (ANAF) va începe anul viitor și va dura circa trei ani.

Consultanții fiscali susțin că statul trebuie să îmbunătățească atât legislația cât și procesul de colectare a taxelor și impozitelor.

„Ne-am dori să existe o strategie în ceea ce privește fiscalitatea. Două lucruri: modernizarea Codului Fiscal, care împlinește 10 ani și care a cunoscut modificări succesive în ultimii 3-4 ani, care l-au făcut să devină un document extrem de greoi și dificil de folosit. O altă componentă este modernizarea administrației fiscale. Este o componentă și combaterea evaziunii fiscale, însă importantă este colectarea acestor taxe”, a precizat Ionuț Simion.

În structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcționează 42 de direcții județene ale finanțelor publice și circa 220 de administrații ale finanțelor publice municipale, orășenești, comunale și ale sectoarelor din București. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară și Administrația Națională a Vămilor, potrivit Mediafax.

Liviu Voinea și Ionuț Simion, partener pe fiscalitate la PricewaterhouseCoopers (PWC), au fost invitații de marți ai ediției moderate de Sorin Pâslaru, redactor-șef al Ziarului Financiar.

Emisiunea poate fi urmărită AICI.