Lovitură dură pentru rușii de la Lukoil. Ce restricții pune Guvernul în cazul extracției de gaze la Marea Neagră

Publicat: 04 02. 2020, 11:25
Ministerul Economiei a publicat pe site-ul propriu un proiect de Ordonanță de Urgență prin care prevede explicit că, în cazul unui acord petrolier în vigoare, „Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.
Noul act normativ va da Guvernului României puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.
Potrivit unor informații apărute la începutul acestui an, compania americană ExxonMobil negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră.  Mai mult, surse apropiate discuțiilor spuneau la acel moment că americanii vroiau să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. 
Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier
Ministrul Economiei Virgil Popescu a afirmat la acel moment interesul statului român în operațiunile de extragere de gaze deruate de ExxonMobile: „Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul pe Facebook.
Premierul Ludovic Orban a confirmat în ianuarie informațiile privind negocierea Exxon-Lukoil și a arătat că vrea ca Romgaz, companie cu capital de stat românesc, să fie cea care preia operațiunile din Marea Neagră ale gigantului american.
Proiectul de OUG postat de Ministerul Economiei spune acum negru pe alb: „Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”, arată textul ordonanței.
Ce riscă americanii: pierderea calității de titular de acord petrolier
Proiectul normativ publicat ieri de Ministerul Economiei prevede că, „în situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă, iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente”.
Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept, se mai spune în proiectul de OUG.
Guvernul precizează că face modificările legislative pentru a consolida cadrul legal în domeniul petrolier în concordanță cu legislația comunitară în materie și cu legislația privind siguranța națională a României. Documentul poate fi văzut aici
Sursa foto: Mediafax