Facturile la GAZE ale românilor vor exploda din această dată din cauza „taxei pe carbon”. Ce este această taxă și cum influențează creșterea prețului?

Facturile la GAZE ale românilor vor exploda din această dată din cauza „taxei pe carbon”. Ce este această taxă și cum influențează creșterea prețului?
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 21/03/2024, 10:03

Comisia Europeană a decis că, începând din 2027, furnizorii de gaze din România vor trebui să includă o taxă pe carbon în prețul de vânzare pentru consumatorii casnici, odată cu începerea producției de gaze din zăcământul offshore Neptun Deep, care va transforma România în cel mai mare producător de gaze din UE.

Economiștii estimează că această taxă ar putea duce la o creștere a facturilor cu până la 20%, potrivit unei analize recente realizate de Carbon&Energy Management.

Directorul general al companiei, Florentina Manea, a explicat: „Prețul gazului natural pentru populație va include acum și prețul certificatelor de CO2, ceea ce va duce la o creștere estimată la 0,06 RON/kWh”.

Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a declarat public Florentina Manea.

Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai mare proiect de gaz offshore din România

OMV Petrom a informat că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai mare proiect de gaz offshore din România, cu investiții estimate la până la 4 miliarde de euro. Se estimează că producția de gaze va fi echivalentă cu cererea anuală pentru 4,3 milioane de gospodării.

Taxa de carbon este justificată ca o măsură de combatere a schimbărilor climatice, având potențialul de a reduce emisiile de CO2 și de a încuraja tranziția către surse mai curate de energie. Cu toate acestea, impactul său financiar poate fi semnificativ pentru consumatorii casnici.

Astfel, din luna mai 2028, furnizorii de gaze vor trebui să facă dovada achiziției de certificate de carbon pentru gazele furnizate cu un an în urmă, în caz contrar urmând să plătească penalitatea de 100 de euro pentru fiecare tonă de carbon pentru care nu poate face dovada achiziției certificatului.

Potrivit expertului Manea, în absența unor alternative eficiente, consumatorii vor fi supuși creșterilor de prețuri, iar facturile de gaze ar putea crește cu până la 20%, potrivit Ziare.com.

De când vom plăti facturi mai mari la gaze?

Practic, din 2027, toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon care, la nivelurile actuale de preț este estimată de expertul citat mai sus la 6 bani/kWh.

Dacă avem în vedere prețul maximum plafonat de acum de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20% (foarte probabil mai mult dacă taxa va intra în baza de calcul a TVA, cum este acum acciza).

Astfel, am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat, deci la un consum de iarnă de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19% aplicată în prezent pe această sumă.

Acest calcul este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro. La acest moment nu  există nicio garanție că prețul acestuia nu ar crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost înregistrat în trecut din cauza contextului geopolitic, potrivit Economica.net.

O alternativă pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și pentru a contracara impactul financiar al taxelor este reprezentată de comunitățile de energie. Aceste inițiative, în care cetățenii și administrațiile locale colaborează pentru a produce energie regenerabilă și pentru a promova eficiența energetică, pot conduce semnificativ la reducerea costurilor în facturile la energie.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji